Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков притопли идеята за сливане на университети

"Ако продължаваме с тази фрагментирана система, пропускаме възможности", заяви той

12 Февр. 2024
ЕПА БГНЕС
Акад. Николай Денков защитава полезността на обединяването на университети.

Премиерът акад. Николай Денков отново напомни за идеята си за сливане на университети, лансирана през 2022 г. в качеството му на образователен министър и предизвикала небивала вълна на недоволство от академичните среди и дори заплахи за протести. На дискусия в "София тех парк" за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от МОН, министерството на иновациите посолството на Финландия, той защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса.

"Когато Софийският университет е създаден преди повече от 100 г., той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование. В съветската система СУ трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. Имаше много доклади през последните 15 г., които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности", заяви той, цитиран от БНР. 

По думите му по пътя на сливането на университети са поели например държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. "Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия - държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили, Финландия създава един успешен и проспериращ университет - "Аалто". Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех", допълни той, цитиран от БТА.

Премиерът обясни, че Университетът "Аалто" е създаден след обединяването на Технологичния университет "Хелзинки", Университета по изкуства и дизайн "Хелзинки" и Хелзингското училище по икономика, като днес той повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество и в същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници, за които се е класирал именно след консолидацията на трите университета в един. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?