facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Посегателствата спрямо учителите се увеличават

За година в българските училища е имало над 10 000 инцидента
6183
 Илияна Кирилова
Обиждането, засрамването и подигравките са първото ниво на психическото насилие, но то често се неглижира от учителите

Случаите на посегателства срещу българските учители се увеличават. Ако през 2017/18 г. проявите срещу авторитета и достойнството на преподавателите в училище са били 391 на брой, то през следващата 2018/19 г. те се увеличават до 476, или с около 20%. Това показват данни на просветното министерство, поискани от "Сега" във връзка с нестихващите случаи на агресивни прояви в клас.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" редовно засягат темата за агресията срещу учителите. Миналата година оттам дори настояха да се изготви стратегия, която да защитава гилдията от посегателствата на родители и ученици. В своя позиция профсъюзът коментира, че в последните години всички опити за формиране на нова политика за превенция на агресията в образователната система се правят по възможно най-грешния начин - чрез вменяване на повече, предимно административни, задължения за българския учител и директор. В резултат на това, след всеки училищен инцидент според тях има негативна обществена реакция с грозни обвинения срещу педагозите, без дори и намек за една от основните причини за това - ролята на възпитанието чрез агресия в семейството.

Подобно развитие имаше и последният случай със скандален оттенък - в училище в Перник, в което учениците са участвали в програма за превенция на сексуалното насилие на фондация П.У.Л.С, одобрена предварително от родители и директор. Заради критиките само на едно семейство от министерството на образованието спряха програмата. Просветният министър дори заяви, че ще поиска дисциплинарна отговорност от шефката на РУО-Перник заради това, че е подходила "непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса", тъй като ранно сексуално образование в българските училища няма. В последствие обаче, след като в МОН бе получено писмо от останалите родители с изричното настояване програмата да не се спира, от МОН решиха да я продължат в присъствието на педагози от училището.

 

Още инциденти

Данни на МОН показват, че са нараснали и другите нарушения на обществения ред в българските училища - от 1081 на 1407, или с 1/3 повече. Скок има и при случаите на вербална агресия - те се увеличават с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%. Случаите на физическа агресия в клас през 2018/19 г. са били 2462 - спрямо предходната година това е намаление с 289 случая (10%). Проявите на тормоз са намалели от 1128 на 885 (с 20 на сто). Кибертормозът се е задържал на същото ниво - 280 случая, а при насилието върху дете са регистрирани 225 случая, което с 44 случая по-малко от 2017/18 г.

Общо всички видове инциденти в родните учебни заведения през изминалата учебна година, включително вандализъм, кражби и др., са цели 10 281 на брой. От справката на МОН не става ясно дали има увеличение в общата бройка спрямо 2017/18 г. В края на 2018 г. от УНИЦЕФ бе изнесена информация (позоваваща се на данни на МОН), според която за 2016 и 2017 г. в родните учебни заведения са били регистрирани над 8000 случая на тормоз и насилие. При 4500 от тях става дума за физическа и вербална агресия, което прави средно по 30 инцидента дневно.

В-к "Сега" попита колко ученици в последната година са преместени в друг клас или в друго училище като санкция заради агресивно поведение, както и какви други санкции се прилагат при провинения на ученици. Оттам обаче посочиха, че информацията за този вид санкции е на регионално ниво и не се събира в МОН с оглед намаляване на административната тежест. "Санкцията "забележка" се налага на ученик със заповед на директора по мотивирано писмено предложение на класния ръководител, като се отразява в дневника. Санкциите, които се налагат с решение на Педагогическия съвет, като преместване в друг клас или училище, важат за учебната година и могат да се отменят пак по решение на педагогическия съвет. Например един ученик може една година да е бил в друго училище, но ако поиска да се върне и педагогическият съвет реши да го приеме, санкцията е отменена", отговориха от министерството.

Практиката сочи, че доста от училищата неглижират случаите на агресия, докато те не избуят съвсем. И у учители, и у директори има нежелание и инертност да се занимават с подобни казуси, свидетелства учител. Освен това масово случите на тормоз и насилие, особено психическото насилие, не се разпознават от педагозите. Как да се действа при конфликтни ситуация е разписано в Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. В него са описани три нива на насилие, при всяко от които има конкренти разпоредби кой какви мерки трябва да вземе по веригата. Много често обаче препоръките в документа си остават само на хартия.

 

"Първенци"

В областите Бургас, Варна и Велико Търново има намаление на инцидентите, но във Велико Търново случаите на насилие над учители са се увеличили, посочват от МОН. Във Враца и Пазарджик също има намаление на инцидентите, в т.ч. и свързаните с агресия и тормоз. В Перник и Русе има задържане на броя на инцидентите, а в Силистра, в София-област и Видин има висок брой на индикаторите и на тези, свързани с агресията по видове.

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как точно ще започне дистанционното обучение утре?

15.03.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

38505 10
Путин може да остане пожизнен президент

10.03.2020

11305 196
Лошото поведение на учениците тормози 86% от учителите

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Да видим какво казва един древен философ.

От прадядо си да не посещавам обществените училища, а да се уча от добри учители у дома и да знам, че за такова нещо човек трябва да харчи с широка ръка.

Явно нишо не се е променило за 18 века.

първолета

 А агресията на самите учители някой от МОН ще се сети ли да проучи? Защото има различни видове агресия. Ако един учител не е в състояние да осмисли съдържанието на новите учебници и кара учениците си от начални класове да преписват съдържанието на урок от учебник, а цялата си функция разбира като изпитване и тестове, това до какво води? Ако нарича малки деца "маймуни", а те са фрустрирани, защото не могат да се справят сами с натъпканите с материал учебници, кой е субект на агресията? Какво означава масово деца да твърдят, че не им пука от оценки и думи на учител? Абе... я си проверете първо учителите какви професинални и психологически компететности имат за преподаване и после хвърляйте вината единствено върху ученици и родители! Вижте, спряха ли частните уроци за покриване изискванията дори за матура! Вижте какъв процент са ви качествените  учители в едно училище! Или има синдикат на учителите, има съюз на работодателите в системата на НП, ама понеже няма родителски и ученически синдикати, вината обикновено е у родителите, обществото и ... международното положение. И си изяснете най-после, кой е центърът в системата на образование - ученикът или учителят.

Дъбест

Напълно подкрепям! От лични впечатления за "професионализъм" в т.нар преподаватели и директори.

Същества, които не могат да приложат (а вероятно и не са наясно и не разбират) причинно-следствената връзка, в момента се изживяват като последна инстанция над невинни душици.

И лично съм потърпевш от такова отношение на една двугънкова особа, която наказа детето ми заради това, че е разтървавало двама други негови съученици, които се биели.

И в последващия разговор с директора на училището посочих именно липсата на адекватност в същото това двуного, наказано да се води преподавател, а като резултат - детето ми получи двойка по предмета, защото не си било носело една от тетрадките.

Така че всякаква там сган синдикална и лобистка да си налягат парцалите и да видят какви "учители" са назначени, а тогава да си отговорят защо е такова отношението към такива!

PlaNed
снимка на PlaNed

В областите Бургас, Варна и Велико Търново има намаление на инцидентите, но във Велико Търново случаите на насилие над учители са се увеличили

Моля, к'во?

Я опитайте пак или в момента сте заети да проверявате PayPal-а

Звън®
снимка на Звън®

Крайно време е МОН да въведе ред във взаимоотношенията учител-ученик-родител! Касто дъждът е нужен за язовир "Студена", така са необхосими нови правилници, регламентиращи начините за  физическа разправа между триадата субекти в образованието. Например, вторник се отреджда за биене на учители по литература, история и химия. Могат да бият само учениците. За учителите по тези предмети сряда се обявява за ден без шамари. В четвъртък те могат да бъдат бити от родители не по-млади от 30 години. В петък е ред те да пуснат шамарената фабрика и да насинят де кого сварят. Понеделник е удобен ден за взаимен бой между учители, ученици и родители. Например, по време на голямото междучасие във физкултурния салон може да се провеждат турнири по съзидателен ръкопашен бой. Ако до месец МОН продължи да дреме, то министър Красимир Вълчев трябва да си подаде оставката. По-добре е да се заеме с възпитание на домашнитте си котки, които от години му пикаят в обувките.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ще продължават докато продължава нелепия натиск на истериците, настояващи, че родителите единствени знаят какво е добре за техните деца и да ги възпитават, както си искат.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×