Медия без
политическа реклама

Още кметове обявиха 2 май за неучебен

Над 20 са общините, чиито ученици ще почиват от 1 до 6 май

Най-големите градове София, Бургас, Варна и Пловдив дадоха почивка на учениците на 2 май.
Илияна Кирилова
Най-големите градове София, Бургас, Варна и Пловдив дадоха почивка на учениците на 2 май.

Все повече стават общините, които вземат решение за обявяване на 2 май, четвъртък, за неучебен ден за учениците. Денят се пада по средата между почивните 1 май - Ден на труда и 3 май, който е началото на Великденските празници, продължаващи до 6 май включително. Затова и много родители и учители настояха в четвъртък да не се учи, защото се очакват много лиспващи ученици, което ще направи учебния ден неефективен.

Днес следобед 2 май бе обявен за неучебен в община Варна. По-рано заповед в тази насока издаде кметът на Бургас Димитър Николов. "Днес издадох заповед заради многото подадени искания от родители и ученици до мен и до самите училища. Получих уверения от директори на училища, че това няма да се отрази негативно на учебния процес", съобщи той, пожелавайки светли великденски празници на бургазлии. Същото направиха и колегите му от Поморие и Айтос.

Втори май, четвъртък, ще е неучебен за всички училища на територията на община Ямбол, гласи заповедта от днес на кмета на града Валентин Ревански. Същото решение взеха кметовете на Елхово, Самоков и Етрополе. "Бих искал по този начин да имате възможност да почивате шест дни - от 1 до 6 май и да се насладите на времето, прекарано с родителите и приятелите ви", обърна се към учениците кметът на Етрополе Владимир Александров. От 1 до 6 май ще почиват още учениците в Пазарджик, Разград, Монтана, Берковица, Якимово, Димитровград и Ловеч.

Вчера, 2 май бе обявен за неучебен в София, Троян, Русе, а преди това - в Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково, Благоевград, Плевен и Смолян.

 

На лъжата краката са къси

Социалните мрежи "загряха" от коментари защо направо МОН не обяви 2 май за неучебен за цялата страна, вместо всяка община да решава сама за себе си, оставяйки децата в различните градове в различен режим. Кметовете имат право да обявяват до 3 дни в годината за неучебни - в случай на извънредни или непредвидени обстоятелства или за деня на честване на празника на общината, което става след уведомяване на началника на регионалното управление на образованието.

"Не са постъпвали никакви предложения в МОН във връзка с обявяване на 2 май за неучебен ден", това гласи отговорът на МОН, представен пред Нова тв. Оказва се обаче, че това не е така.

"МОН излъга с позицията си пред медиите, че нямат предложение 2 май да е неучебен ден! На 26.07.2023 г. Съюзът на раотодателите в системата на народната просвета изпраща становище за редица промени в графика на учебното време! Едно от предложенията бе - 2 май да бъде неучебен ден! Не е хубаво да се лъже! Как беше - МОН винаги е прав", написа председателят на съюза Диян Стаматов.

Ключови думи:

неучебен ден