Медия без
политическа реклама

И София обяви 2 май за неучебен ден

Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян и др. вече отредиха тази дата за почивка на учениците

17 Апр. 2024ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Димитрова
На 2 май доста ученици ще отсъстват от клас по "семейни причини".

Малко като след като родители призоваха кмета на София да обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в София Васил Терзиев издаде заповед за това.

"Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за  училищата на територията на Столична община под надслов - Ден да опознаем София", пише в заповедта на кмета, в която той се позовава на чл. 105, ал. 3 от закона за предучилищното и училищното образование, разрешаващ кметовете да обявяват до 3 дни за неучебни.

"Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия", пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева. Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се проверят на сайта на музея.

От Столична община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.

 

Предистория

Припомняме, че наскоро родители призоваха 2 май да бъде обявен за неучебен ден в София, а и в цялата страна. "Разумно е кметът на София да обяви 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково вече обявиха 2 май за неучебен ден!", написа баща в групата "За качествена и иновативна образователна система" във фейсбук.

Вчера такова решение издадоха и кметовете на Благоевград, Плевен и Смолян. Днес освен от кмета на София те бяха последвани и от кмета на Троян. Решението за обявяване на 2 май за неучебен е взето след консултации с училищни директори, които са изказали мнение, че допълнителният почивен ден няма да повлияе отрицателно върху учебния процес. "Надявам се след почивката децата да се върнат с по-висока мотивация в училище", коментира кметът на Троян Донка Михайлова. На 2 май на училише няма да ходят и учениците от Русе.

1 май, сряда - Денят на труда - е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи (без общините, обявили деня за неучебен), а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който т.г. се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

"Ако МОН няма това право, тогава всички общини да го обявят за неучебен. Доколкото си спомням, училищата също имат право някакви дни да обявяват за неучебни. Уговорка между всички общини или училища и готово. Какво е това - едни ще учат, други не. И не всички работещи почиват официалните почивни дни", коментира родител. Друг споделя, че някои училища като софийското 151-во вече са обявили, че няма да учат на 2 май. "Докога ще ги чакаме в Столична община", питаше той.

По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.

Някои родители пък изразяват неодобрение към идеята и предлагат на тези родители, които искат да пътуват, просто да пуснат извинения по домашни причини, припомняйки новата възможност, която бе въведена - до 15 дни отсъствия по семейни причини с бележка само от родител. "Че то ще учат ли изобщо? Великденска ваканция, после матури, 24 май... Вземете ги след два часа, вземете ги на обяд и т. н.", негодува родител.

 

Ключови думи:

неучебен ден

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?