Медия без
политическа реклама

Липсваща диаграма изненада зрелостниците на матурата по български

От МОН обещават да компенсират ощетените

В теста на някои ученици е лиспвала диаграма.
БНТ
В теста на някои ученици е лиспвала диаграма.

Техническа грешка изненада зрелостниците на матурата по български език и литература в петък, разказа БНТ.

Проблемът е, че някои дванадесетокласници са получили различен вариант на изпита. Един от тях е Зара Рушанова - тя била затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябвало да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите. "Стигнах до въпросната задача на страница 3, текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата", разказва тя. В последствие момичето установило, че в изпитния й вариант няма диаграма. "Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни, забави", коментира Зара Рушанова. "Няма диаграми, а само числа, с които без диаграма е много трудно да се ориентира човек. А след това има и задачи, свързани с тази диаграма и просто няма как", посочва и друг зрелостник Иван Матеев.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки. "Не става въпрос за частен случай. Много хора са пострадали и те не са правилно оценени. Пак казвам, това е вход към университетите. Тези 4 точки евентуално ще струват влизане в специалности, в които тя би пожелала да се реализира", коментира и Венцислава Миндова, преподавател по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам са отговорили, че знаят за проблема и той се дължал на технически проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища. "Всеки подаден сигнал ще бъде проверен. В случай, че се установи, че зрелостник е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана изцяло и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден пълният брой точки", са обяснили от МОН.

От министерството допълват, че е било проверено как изглежда принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до училищата. Директорите също са били задължени да извършат подобна проверка, преди да разпечатат изпита. Оттам са заявили, че смятат да санкционират училищата, които са раздали матура с липсващи елементи на задачите. Издадени са и допълнителни указания за предстоящия в понеделник втори зрелостен изпит.

 

За всички по 4 точки

Техническата грешка на ДЗИ по БЕЛ не е от съществена важност за окончателната оценка, написаха в своя позиция от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Според директорите е редно МОН да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задачата с техническа грешка от изпита.

"Няма никакво значение дали грешката е при предварителната подготовка (форматиране) на изпита, или не е констатирано по време на отпечатването на училищно ниво. За да сме максимално точни, техническата комисия при отпечатването на задачите има важна роля за размножаване на материалите, но не отговаря за съдържателната част. Нито комисията, нито директорът знаят дали трябва да има диаграма към задачата или не трябва да има", казват от сдружението. Те посочват, че при провеждането на изпити винаги е възможно допускането на технически грешки, но важното е те да не са от съществено значение за окончателното оценяване на явяващите се.

"В настоящата ситуация, при която за МОН е ясно, че съществува мултиплицирана техническа грешка, е съвсем уместно да се вземе решение на национално ниво и това да не се отрази върху оценката на нито един зрелостник, както и да не бъде основание за оспорване на крайните резултати", казват директорите.