Медия без
политическа реклама

Цоков: 200 ученици са работили с непълни материали на матурата по БЕЛ

Няма некачествен запис на матурата по английски, категоричен е просветният министър

21 Май 2024
БНТ

Близо 200 ученици са работили върху непълен изпитен материал с липсваща диаграма от първия модул на задължителната матура по български език и литература. Това са близо 0,2% от учениците. Няма как проблемът да бъде решен справедливо, освен чрез присъждане на пълен брой точки за тази задача на всички ученици.

Това обяви в ефира на БНТ просветният министър Галин Цоков. Цоков бе категоричен, че възникналият проблем отваря място за дискусия за начина на провеждане на изпитите.

Изпитните материали са разпространени сред училищата във формат pdf, който е устойчив. Направено е тестово разпечатване в МОН, при което не са възникнали проблеми. В отделни училища обаче заради различни настройки на принтерите на някои изпитни материали са се отпечатали само числа без съответната диаграма, обясни Цоков. Той уточни, че няма как МОН да разбере кои точно ученици са работили по непълен вариант без диаграма, защото зрелостниците попълват отговорите на друга бланка. Цоков уточни, че може да се конкретизира само училище и евентуално стая, в която е възникнал проблема.

На дълго заседание в МОН обсъждахме как да постъпим и решихме да зачетем 4 точки на всички ученици, работили по тази задача. Не е редно да признаем пълен брой точки на получилите непълни материали, а деца, които са работили по задачата, но нямат максимума точки, да бъдат ощетени, обясни Цоков. Просветният министър бе категоричен, че според инструкцията за провеждане на зрелостния изпит отговорност да проследят самите материали имат директорите. По места обаче са ползвани повече от един принтер. МОН събира информация за възникналия проблем и при установяване на неотговорно поведение на директори или квестори, ще има последващи санкции.

Няма некачествен запис на зрелостния изпит по английски език, коментира още министър Цоков по повод появили се информации за неразбираема задача за слушане на текст с разбиране. Министърът лично изслушал записът и го намира за добър и разбираем. Той допълни, че записът не е перфектен, но е категоричен, че думите се чуват ясно и разбираемо. И тук проблемът се обяснява с техническите устройства, ползвани за възпроизвеждане на записа.

Цоков призна, че тези технически проблеми следва да бъдат адресирани със сериозна дискусия за начина на провеждане на изпитите. Много държави вече провеждат зрелостните изпити на компютър, допълни министърът.  

Ключови думи:

матура 2024