Медия без
политическа реклама

Какво е сезал и защо броколите са горчиви?

Отговорите ще получите на Софийския фестивал на науката, който продължава до 12 май в София тех парк

Децата научиха повече за химичните съединения на Софийския фестивал на науката.
МОН
Децата научиха повече за химичните съединения на Софийския фестивал на науката.

Какво е сезал? Колко души трябват, за да скъсат домакинска хартия? Какви скрити съкровища има в утайките? Защо броколите са горчиви? - това са част от въпросите, на които ще получите отговор, ако посетите тазгодишния Софийски фестивал на науката. Той започна на 9 май и ще продължи до 12 май, така че все още има време за желаещите да се насладят на богата програма на събитието, което се провежда в София Тех парк.

В съботния ден учениците от 1 до 12 клас могат да проверят знанията си и да научат още за света на физиката - за понятия като инерция, реактивна сила и импулс, както и да зарадват сетивата си с цветна феерия от химични промени. От 10 до 11 ч. те ще могат да разберат повече за минералите и скъпоценните камъни, както и да се докоснат до вълшебството на математиката, като се включат в практическото занимание с геометрични дъски "Open Geoboard". Какво е необходимо, за да „превъртиш“ играта Tetris и изобщо възможно ли е да бъде победен? Отговорът на този въпрос ще научите между 10:30 и 11:30 ч. от геймъра Иван Пенджерков от ТехноМеджикЛенд.

В предпоследния ден от фестивала са предвидени още работилници и събития, разискващи куп любопитни теми - как да запалим огън, откъде се появяват българите, какво не знаем за импулсите, защо Гринуичкият меридиан е толкова важен за разделянето на Земята на различни часови зони, кое влакно е довело до протести в САЩ, какви скрити съкровища има в утайките и дали те притежават заключена енергия в себе си, която може да превърне пречиствателните станции във военна база със саморъчна бомба или пък безопасна електроцентрала и още много други.

В неделя най-малките ще разберат, че вкусови рецептори има не само на езика в устата ни, а в сърцето и дори в тестисите. Ще научат още защо за някои броколите са горчиви, а кориандърът има вкус на сапун, както и защо ягодите не са толкова сладки, ако ни е запушен носът. За любопитните са подготвени най-интересните неоспорими доказателства, че хора са кацали на Луната - от авиокосмическия инженер, основал Космическа академия за деца в България и работил в NASA, Тихомир Димитров. Сред предвидени теми са още как се прокарва водопровод на Антарктида, как един робот възприема света и как пресмята по каква траектория да се движи, как може да се поправи елемент от играта Minecraft, как да открием динозавър или да накладем огън и др. 

Софийският фестивал на науката продължава до 12 май. В залите на София Тех Парк дейността си представят над 240 учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ. Очаква се над 12 000 ученици да посетят научния фестивал на науката, където имат възможност да се запознаят отблизо с дейността на учени и изследователи от България и още 10 държави от три континента.

 

Последвайте ни и в google news бутон