Медия без
политическа реклама

В 26 бази на МОН ученици могат да отидат на лагер за 20 лв. на ден

Масово директорите избират конкретни туроператори, от които имат личен финансов интерес, казват от "Ученически отдих и спорт"

От "Ученически отдих и спорт" опитват да залагат на културните и образователни занимания навън.
Ученически отдих и спорт
От "Ученически отдих и спорт" опитват да залагат на културните и образователни занимания навън.

26 са базите на държавното дружество към МОН "Ученически отдих и спорт", в които ученици могат да отидат на по-евтин ученически лагер. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на дружеството Цветелина Николова по повод материала "Колко много е твърде много за ученическите лагери" в "Сега" за скъпите почивки за ученици. 

Дружеството нашумя през 2021 г., когато тогавашният министър Николай Денков разкри корупционна схема за близо 8 млн. лв., източени от дружеството за фиктивни почивки за близо 300 хиляди нощувки. Тогава той предаде доклада си с разкрития на прокуратурата, но досега не се е чуло някой да е понесъл отговорност, освен че изпълнителният директор, получавал огромна заплата, бе сменен.

Общо базите в капитала на дружеството са 145, но за съжаление към днешна дата работят само 26. "Нямаме най-добрата материална база, нямаме басейни и спа и не сме конкурентни на хотелите. Но правим тематични лагери, от които децата си тръгват с много спомени и умения. Освен това цената от 20 лв. на ден за пълен пансион (без анимационни дейности - бел. ред). е социално приемлива. 5-дневен лагер на море или планина в база на "Ученически отдих", без транспорт, излиза 100 лв.", казва Николова. По думите й от началото на годината до юни базите им са запълнени, включително от ученици от елитни гимназии. Редовни клиенти са им ученици от Северозапада, където стандартът на живот е по-нисък. От 2017 година дружеството привлича деца от Западните покрайнини, Молдова и Украйна. Отскоро се приемат и деца от детските градини, като при тях има специфично условие - в една стая да има повече легла, на което отговарят базите в Боровец и Сандански.

Сред най-посещаваните целогодишно работещи бази са тези в Сандански, Априлци и Боровец. Напливът през ваканциите там е голям, основно през междусрочната, зимната, априлската и лятната ваканция. Те обаче са недостатъчни, за да поемат интереса от училищата, а останалите бази в планината са в много лошо състояние. Базата в Марково например, макар много красива, била в трагично състояние - там основният проблем от 1 г. е с водата - кладенецът е пресъхнал, като заради това веднъж се е наложило дори да върнат група ученици. За ремонт "плаче" още базата "Соколски манастир" в Габрово, както и "Света Гора" във Велико Търново, която е с уникално местоположение, но с крещяща нужда от цялостен ремонт и ново оборудване. По морето базите на "Ученически отдих и спорт" са в Балчик, Кранево, Равда, "Св. Константин и Елена", Обзор, Равда, Крайморие и Атия.

По принцип всеки български ученик може да се възползва от по-евтина почивка на море или планина в базите на "Ученически отдих и спорт". Не само материалната база обаче пречи повече деца да отидат там на лагер, поради което дружеството не успява да изпълни докрай заложеното в договора с МОН - при 60 хиляди планирани почивки реално реализираните за м.г. са над 40 хиляди. За това допринасят и близките контакти на директори с туристически фирми, или т.нар. "мафия" "туроператори-директори", както я нарича Цветелина Николова. Основен проблем в работата й е това, че масово директорите работят с определени туроператори, които са по-привлекателни за тях - не само с условията си, но и с даренията, които правят на училището. По тази причина туроператорите рядко се сменят, напротив - на учениците се презентират основно те, а за "Ученически отдих" се знае малко.

"Масово директорите търсят персонален финансов интерес. Учители също са ни питали: "Ние какво ще получим", или пък "Има ли в базата басейн и напитки?". При нас учителите получават 40 лв. командировъчни дневно, но това масово не се знае. При другите лагери с частни фирми подобни командировъчни не се дават. А освен ръководители на групи, командироваме и настаняваме за наша сметка и медицинско лице", казва Николова. По думите й има дейни учители, които сами търсят дружеството, както и родители, които проявяват интерес към лагерите на УОС въпреки директорите, които им предлагат други оферти. "Те правят смесени групи, избират ни заради цената и ангажираността. Наскоро ученичка от 10 клас ми сподели, че й е било много скучно на зелено училище - били са само на басейн и в хотела. Представяте ли си 5 дни без нито 1 минута занимание", пита Николова. Тя дава пример със 132-во училище "В. Войкова", в което учениците изучават специалността "аниматорска дейност". "Те си провеждат учебната практика в базите на "Ученически отдих" в реална работна среда. Вече втора година практикуват при нас и т.г. искат да се включат още ученици", казва Николова. По подобен начин базите биха могли да бъдат полезни и за учениците например от хранително-вкусовите гимназии.

"При настаняване в хотел, наравно с всички гости, редовно на децата се правят забележки по отношение на тишина и спокойствие. Не случайно туроператори предлагат ученически и детски пакети до 30 юни, защото юли и август е активен летен сезон за възрастни, а тогава детския глъч "пречи", казва още Николова.

 

Бъдеще

"Важно е да се намери решение какво ще стане с нас. Няма кардинално политическо решение за съдбата на дружеството - дали то ще функционира или не. Всяка година сме принудени да затваряме по една база заради лошите условия - заради компрометиран покрив, наводнение или друг проблем с материалната база. Държавата трябва да каже ще поддържа ли дружеството и детските лагери, или ще бъдем оставени на самотек", коментира Николова. По думите й продължава да не се взема решение, а те самите не могат да увеличат сумата, която вземат за ден, тъй като тя е записана в договор с МОН. "Или трябва да се осъществи продажба на 1-2 имота, за да се инвестират получените средства в подобряване на материално-техническата база и предлаганите услуги в работещите обекти, или да се дарят такива от МОН", разсъждава зам.-изпълнителният директор.

 

Пакети 

За да привлича повече ученици, дружество предлага туристически пакети с богата културна и образователна програма. За желаещите да се докоснат до вълнуващия подземен свят например оттам предлагат пътешествие в пещерата "Бачо Киро", Дряново. 2-дневното приключение там излиза 96 лв., тъй като освен стандартното настаняване "пълен пансион" от 20 лв. включва и анимационни и образователни дейности - тренинг програма, възпитаваща в отговорност, толерантност и взаимопомощ. 2-дневният пакет "Малки приключенци" в Сандански е предназначен за децата от детските градини - срещу 73 лв. за тях е подготвена програма за вдъхновяващ начин за взаимодействие с природата, тематичните занимания и игри, които имат за цел промяна в поведението и отношението им към околната среда.

3-дневно зелено училище "Мисия откривател" в база "Мрамор" в Сандански предлага срещу 149 лв. "пътешествие в духа на миналото" - заложени са ролеви игри, свързани с живота и религията в античността, посещение на Археологическия музей в града, ателие, в което всеки прави мозаечно пано, преобличане в костюми на античен бог или богиня, ориентиране по карта и зададени указания в един от най-големите паркове в България "Св. Врач", запознаване с полезни практики за пребиваване на открито и справянето с трудни ситуации и др.

 

Знаете ли, че всеки български ученик има право да посети безплатен лагер в бази на "Ученически отдих и спорт" срещу 18 лв. на ден? Ако не, грешката не е във вашия телевизор.

 

Последвайте ни и в google news бутон