Медия без
политическа реклама

Зърнопроизводители се оплакаха от неявна забрана за износ на пшеница

Министерството на земеделието отрича, днес ЕС решава за ограничаване търговията с определени стоки

02 Март 2022

Зърнопроизводители се оплакаха от негласна забрана да се изнася зърно.

"Два кораба със зърно за износ са били възпрени от митническите власти на българските пристанища", заяви пред Агри.БГ Костадин Костадинов, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. От асоциацията излязоха и с официална декларация, в която се противопоставят „на нарушаването на изконни европейски принципи за правото на свободно движение на стоки чрез въвеждането на забрана за износ на зърно от страната".

По думите на браншовия представител никой не им дава ясен отговор. "Още по време на Консултативния съвет по зърно от ръководството на агроминистерството е било намекнато, че е възможно да се ограничи износът", казва Костадинов.

"Ние нямаме забрана за износ на зърно. Министерството на земеделието не е спирало и не спира никакви товари, никакви кораби със зърно",  уточни пред БНР министърът на земеделието Иван Иванов. 

Относно новините за блокирани кораби земеделският министър посочи: "Не съм разследващ орган. Не е моя работа да следя кой е блокиран. Ако на някой документите му не са редовни и съответно има някоя институция, която счита, че документите не са редовни на този износ, предполагам, че има основание".

Министър Иванов обясни, че  днес на европейско ниво ще бъде обсъдена мярката за ограничаването на движението на определени стоки.

„Днес ще видим какво ще се реши и на Съвета на земеделските министри в ЕС, но не може така устно и неофициално да се спира търговията. Дори посланикът на Португалия, за където е единият от товарите, не е получил отговор от властите у нас защо износът е спрян”, коментира председателят на НАЗ. 

От НАЗ настояват да се спазва договорът за функционирането на Европейския съюз и декларират несъгласие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и нелегално възпрепятстване на износа на зърно от страната.

„Спирането на износа на зърно ще доведе до блокиране на пазара на зърно и до неплатежоспособност на сектора. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното производство, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна защита и др.), ще е пагубен поради невъзможност за покриване на разходените вложения.

Това ще рефлектира негативно и върху производствения потенциал на следващите реколти от пролетници и есенници, тъй като зърнопроизводителите няма да разполагат с ресурс за възобновяване на селскостопанския цикъл”, пише в декларацията на браншовата асоциация", се казва в становището на НАЗ.

От асоциацията припомнят, че данните на Министерство на земеделието показват, че количествата зърно в страната са достатъчни за осигуряване на продоволствената сигурност на населението през следващите две години. "Имаме 3 млн. тона у нас. След три месеца се очаква и новата реколта от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости", подчерта Костадинов.

Според НАЗ държавата притежава лостове и механизми, с които да се подготви за посрещането на евентуална продоволствена криза, като същевременно съблюдава пазарните принципи. "Да се намерят начини да се увеличи производството, ако е нужно, а не като се спира търговията”, каза Костадин Костадинов.

Междувременно цената на пшеницата на Чикагската стокова борса поскъпна в сряда до най-високо ниво от март 2008 г.  - около 10,59 долара за бушел. Ценовият скок, който е над 20% от началото на годината, е заради увеличаващите се страхове за нарушаване на световните доставки след руска инвазия в Украйна и налаганите в отговор на това все по-строги западни санкции спрямо Москва.

Още по темата