Quantcast

Медия без
политическа реклама

Замесеният в опит за подкуп проф. Моллов не се яви на изслушване в НС

Бившият шеф на Агенията по храните трябваше да отговори на обвиненията на сегашния за ГКПП "Кап. Андреево"

14 Юни 2022ОбновенаРЕБЕКА БОРИСОВА
Илияна Кирилова
Проф. Пламен Моллов

Проф. Пламен Моллов, бивш шеф на Българската агенция за безопасност на храните и някогашен депутат от НДСВ, не се отзова на поканата да бъде изслушан за компроматите около граничния пункт "Капитан Андреево" в парламентарната Комисия за противодействие на корупцията. Преди дни сегашният началник на БАБХ професор Христо Даскалов сензационно обяви, че му е предлаган огромен подкуп, за да не "разбърква" нещата на границата с Турция, и посочи Моллов като посредник. Ръководителят на агенцията обясни, че е направил запис на разговора и го е предал на ДАНС. Вчера прокуратурата обяви, че започва разследване. 

Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

Няма никаква връзка с проф. Моллов  - двата му телефона дават непрекъснато заето, а на изпратените му по мейла покани да се се яви на изслушването в НС няма реакции, обяви председателят на антикорупционната комисия Михаил Камбарев.  От Университета по хранителна промишленост, където Моллов е ректор и преподавател, съобщили, че той е в редовен годишен отпуск до края на юни. Отпускът не може да е причина или оправдание човек да не се яви на изслушване в парламентарна комисия, коментираха депутати. В тази връзка Константин Бачийски предложи комисията да поиска съдействие от МВР за издирване и довеждане на неоткриваемия "събеседник".  Предложението бе одобрено. 

Бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е дал на настоящия шеф на агенцията проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално твърдял, че е пълна с документи. Оказало се обаче, че вътре имало пари, заяви пред Би Ти Ви и Нова тв проф. Даскалов.

Странно е, че Пламен Моллов пропусна отлична  възможност да даде своята гледна точка по казуса със записа и обвиненията и да защити честта и името си.  Единствената му реакция досега след появата на скандалния запис е "позиция", изпратена до Mediapool, в която казва: "Това е в противоречие с утвърдените стандарти за публична комуникация и достоверност на информацията. Фалшиви новини и политически внушения и манипулации не бих коментирал".

В Софийската градска прокуратура има образувано разследване във връзка с твърденията, че бившият директор на агенцията за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов е дал на настоящия й шеф проф.

Корупцията на  ГКПП "Капитан Андреево" е една от темите, които доведоха до раздор в управляващата коалиция и жестоко скараха "Продължаваме промяната" и "ИТН".  "Фитилът" пламна, след като агроминистерството и БАБХ развалиха договора с частната лаборатория, която проверява внос-износа на плодове и зеленчуци на ключовия пункт на границата с Турция, и възложиха на държавните инспектори да организират контрола. Фирмата - собственик на лабораторията, едновременно е действала като агент на транспортните компании и като контрольор на стоката, обясниха от БАБХ.  Договорът с "Евролаб 2011" е бил подписан от зам.-директор на агенцията, точно преди проф Христо Даскалов да оглави БАБХ.  

Антикорупционният фонд: Даваме случая на Кьовеши

Междувременно Антикорупционният фонд (АКФ) съобщи, че е сезирал европейския главен прокурор за скандала. "В изнесената информация за фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" има съмнения за увреден финансов интерес на ЕС и случаят следва да се провери от Службата на европейските делегирани прокурори в България", се казва в сигнала на АКФ.

Според организацията може да се направи предположението, че създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП "Капитан Андреево" е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза.

АКФ пише още, че макар и българската прокуратурата да се занимава със случая, "досегашната й практика не е показала резултати при разследване на подобни казуси с изтекли записи със сходно съдържание, а демонстрирала склонност към неглижиране и формализиране". Няма информация и дали прокуратурата е разследвала предишни изнесени в медиите случаи на предполагаемо корупционно поведение от същия бивш председател на БАБХ, за когото се твърди, че е замесен и в сегашния казус, посочва АКФ.

Още по темата