Медия без
политическа реклама

"Уестингхаус" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за VII блок

Американската компания започва оценка за изграждането на реактор АР-1000

15 Юни 2023
Дейвид Дърам (вдясно), президент „Енергийни системи“ в Westinghouse, и  Валентин Илиев, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, подписаха договора.
Дейвид Дърам (вдясно), президент „Енергийни системи“ в Westinghouse, и Валентин Илиев, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, подписаха договора.

Westinghouse Electric обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ за изграждане на нов реактор с технологията AP-1000. 

Работата по договора започва още този месец, като включва оценка на възможностите за максимално използване на съществуващата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ инфраструктура и за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на седми енергоблок с технология АР1000, уточнява американската компания, базирана в Пенсилвания, в съобщение до медиите.  

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за създаване на съвместна работна група. Тя в момента разглежда регулаторните, лицензионните и проектните изисквания за нови ядрени мощности и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". 

Към този момент на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000.

През декември 2022 г. Westinghouse подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще стартират през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция. Това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, подчертават от "Уестингхаус".

 

За АР-1000

В прессъобщението на "Уестингхауз" дават подробности за технологията, която смятат да внедрят у нас.  AP1000 от поколение III+ е единствената в света ядрена технология с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. Като допълнение към вече изградените два реактора с технологията AP10000® на площадката Vogtle в Джорджия, САЩ, изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 в момента поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, а в момента се изграждат шест нови реактора в Китай. Наскоро Полша също избра технологията AP1000® за своята програма за ядрена енергия, а други девет реактора се планира да бъдат изградени за Украйна. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?