Медия без
политическа реклама

Удря последният час на договора за изкопаемите горива от бившия СССР

В интерес на зеления преход всички държави от ЕС ще се откажат от ангажиментите, поети през 1994 г.

08 Юли 2023
Въгледобивът си спечели име на мръсна технология както под земята, така и над земята
Pixabay
Въгледобивът си спечели име на мръсна технология както под земята, така и над земята

Европейската комисия предложи вчера всички страни на ЕС заедно да се оттеглят от оспорвания Договор за Енергийната харта, позовавайки се на несъвместимостта на споразумението с целите на Европейския съюз в областта на климата, предадоха ДПА и БТА.

Договорът не съответства на "виждането на ЕС за устойчиво бъдеще", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон (Естония), отбелязвайки необходимостта да бъдат защитени инвестициите във възобновяема енергия.

Договорът бе създаден през 1994 г. с цел да защити доставките на изкопаеми горива като петрол, газ и въглища от бившите съветски републики към Западна Европа след разпадането на Съветския съюз. 

Противнищите на пакта обаче твърдят, че оттогава той се е превърнал в инструмент за защита на интересите на компаниите за изкопаеми горива, позволявайки им да съдят подписалите го държави пред арбитражни съдилища в защита на инвестициите си в противоречие с усилията за намаляване на използването на горива, които вредят на климата.

Еврокомисията се опита да модернизира договора, преди да предложи координирано излизане от него. Решението за съвместно напускане трябва да бъде взето от държавите от ЕС и да получи одобрението на Европейския парламент. 

Всички държави от ЕС с изключение на Италия са членки на договора, който обединява общо над 50 страни. 

Италия напусна договора през 2016 г. Оттогава девет други държави от ЕС - Дания, Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словения и Испания - обявиха намерението си да излязат от него. 

Сега се очаква енергийните министри на ЕС да обсъдят предложението.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

изкопаеми горива

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?