Quantcast
"Турски поток" бе официално открит без Унгария | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Турски поток" бе официално открит без Унгария

Виктор Орбан заяви: Епохата на руския газов монопол приключва у нас!
Обновена
7 531
 EPA/BGNES

На тържествена церемония в Истанбул бе даден официално стартът на газопровода „Турски поток". На нея присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент  Александър Вучич. Церемонията пропусна унгарският премиер Виктор Орбан.

„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент", каза руският президент, като подчерта, че доставките на природен газ по газопровода ще съдействат за енергийната сигурност на Европа. „Турски поток" ще захранва с руски газ Турция. Морският участък на газопровода, дълъг 930 км, върви по дъното на Черно море, като тръгва от Анапа, Русия, и стига до Каякьой в Турция. На места тръбите слизат на дълбочина 2.2 км. Капацитетът на "Турски поток" е 31.5 млрд. куб. метра природен газ годишно. От терминала при Каякьой в Турция едната от двете тръби ще се свърже с газопреносната система на Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция към България. 

Отсъствието на Виктор Орбан се обяснява с обстоятелството, че Унгария допуска само 50% от газопровода да бъдат запълнени с руски газ. Орбан вече заяви: "Епохата на руския газов монопол приключва в Унгария". Страната смята да засили диверсификацията в доставките на газ. Другата половина на газопровода ще бъде резервирана за румънски газ. Доставките трябва да започнат от 2022 г.

Преди да замине за Истанбул, премиерът Борисов даде информация във Фейсбук как се развива проектът у нас:

"България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220,62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38.1 км."

По-късно във Фейсбук бе публикувано и видео, на което се вижда как Борисов се опитва да обясни напредъка на строителството на Путин на руски език.

 

Поздравих президентите Путин, Ердоган и Вучич преди началото на церемонията по официалното откриването на газопровода „Турски поток“.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, January 8, 2020

 

 

Ключови думи:

Турски поток

Още

Борисов е имал срещи с руснаци от забранителен списък, твърди Цветанов

05.07.2022

23347
Кирил Петков обяви пълна проверка на "Балкански поток"

12.05.2022

4013
С Руско-турски поток Борисов закопал Путин