Медия без
политическа реклама

Търговци на лотарийни билети се жалват на премиера Борисов

Настояват да си получат парите за предплатените талони

26 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Търговци на дребно на талони от закритите вече частни лотарии се жалват на премиера Бойко Борисов за големите загуби, които търпят. 
В писмо до премиера от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) настояват да се намери начин фирмите да си възстановят парите, с които са предплатили невалидните вече талони за "Национална лотария" и "Лотария България".

Прекратяването на лицензите за продажба на лотарийни билети е поставила близо 20 000 търговци и доставчици на лотарийни билети в затруднено положение, става ясно от писмото. Средно в търговски обект има налични лотарийни билети на стойност между 2000 и 6000 лв., което сумарно възлиза на 40 млн. до 50 млн. лв.  закупена и подлежаща на бракуване и унищожаване стоки.
Обръщаме се към вас с апел да се намери метод, с който да бъдат уредени тези търговски отношения, пишат в писмото от БАТТИ. И подчертават, че "никой от търговците на дребно до датата на влизане в сила на промяната в закона за хазарта не е имал виновно поведение, с което да предизвика загубите, които търпи и са за негова сметка".

Законовите промени са в сила от 21 февруари, но седмица преди това стана ясно, че хиляди търговци ще изгорят, защото са предплатили талони, които вече не могат да продадат. От "Национална лотария" ги уверявали, че искат да им върнат парите, но не могат, защото сметките им са блокирани. Тогава търговци от Сливен и Ямбол свикаха пресконференция, на която призоваха държавата да се намеси, като разблокира поне за 72 часа банкова сметка, от която да им бъдат преведени сумите. Това обаче не се случи.

Бизнесът на голяма част от прецаканите търговци се е крепял единствено на продажбата на тези талони и те масово вече са затворили павилионите си. Веригата "Лафка" също затвори, въпреки че за разлика от дребните търговци, тя е продавала лотарийни билети на консигнация. На консигнация са работили още три фирми, които са се водили централни дистрибутори.

"Искаме нещата да се решат цивилизовано", коментира за "Сега" Борис Борисов, собственик на четири павилиона, в които е продавал и игрите на "Национална лотария". И все пак малките търговци обмислят протести и колективни искове както срещу "Национална лотария", ако не си получат парите, така и срещу държавата, че "непремерено и необмислено" е променила закона за хазарта. Адвокати съветват изгорелите търговци да се обърнат към Европейския съд.

Законът влезе в сила без никакви гратисни периоди и гаранции за изплащането на разсрочените печалби на късметлиите. Единствено отложено във времето е ликвидирането на непродадените талончета - до 31 декември 2020 г. Грижа за това имат издателите им, т.е. "Национална лотария" и "Ню геймс". Те трябва да съберат билетите, които са със статут на ценни книжа, и да ги унищожат в присъствието на длъжностни лица от комисията по хазарта. Търговците, които досега са продавали лъскавите хартийки, са в неведение какво да правят с тях. Никой от "Национална лотария" не ги е търсил да даде указания.

Още по темата