facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Търговци на лотарийни билети се жалват на премиера Борисов

Настояват да си получат парите за предплатените талони
3 683
 Илияна Кирилова

Търговци на дребно на талони от закритите вече частни лотарии се жалват на премиера Бойко Борисов за големите загуби, които търпят. 
В писмо до премиера от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) настояват да се намери начин фирмите да си възстановят парите, с които са предплатили невалидните вече талони за "Национална лотария" и "Лотария България".

Прекратяването на лицензите за продажба на лотарийни билети е поставила близо 20 000 търговци и доставчици на лотарийни билети в затруднено положение, става ясно от писмото. Средно в търговски обект има налични лотарийни билети на стойност между 2000 и 6000 лв., което сумарно възлиза на 40 млн. до 50 млн. лв.  закупена и подлежаща на бракуване и унищожаване стоки.
Обръщаме се към вас с апел да се намери метод, с който да бъдат уредени тези търговски отношения, пишат в писмото от БАТТИ. И подчертават, че "никой от търговците на дребно до датата на влизане в сила на промяната в закона за хазарта не е имал виновно поведение, с което да предизвика загубите, които търпи и са за негова сметка".

Законовите промени са в сила от 21 февруари, но седмица преди това стана ясно, че хиляди търговци ще изгорят, защото са предплатили талони, които вече не могат да продадат. От "Национална лотария" ги уверявали, че искат да им върнат парите, но не могат, защото сметките им са блокирани. Тогава търговци от Сливен и Ямбол свикаха пресконференция, на която призоваха държавата да се намеси, като разблокира поне за 72 часа банкова сметка, от която да им бъдат преведени сумите. Това обаче не се случи.

Бизнесът на голяма част от прецаканите търговци се е крепял единствено на продажбата на тези талони и те масово вече са затворили павилионите си. Веригата "Лафка" също затвори, въпреки че за разлика от дребните търговци, тя е продавала лотарийни билети на консигнация. На консигнация са работили още три фирми, които са се водили централни дистрибутори.

"Искаме нещата да се решат цивилизовано", коментира за "Сега" Борис Борисов, собственик на четири павилиона, в които е продавал и игрите на "Национална лотария". И все пак малките търговци обмислят протести и колективни искове както срещу "Национална лотария", ако не си получат парите, така и срещу държавата, че "непремерено и необмислено" е променила закона за хазарта. Адвокати съветват изгорелите търговци да се обърнат към Европейския съд.

Законът влезе в сила без никакви гратисни периоди и гаранции за изплащането на разсрочените печалби на късметлиите. Единствено отложено във времето е ликвидирането на непродадените талончета - до 31 декември 2020 г. Грижа за това имат издателите им, т.е. "Национална лотария" и "Ню геймс". Те трябва да съберат билетите, които са със статут на ценни книжа, и да ги унищожат в присъствието на длъжностни лица от комисията по хазарта. Търговците, които досега са продавали лъскавите хартийки, са в неведение какво да правят с тях. Никой от "Национална лотария" не ги е търсил да даде указания.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Омбудсманът настоява МВР да каже истината за полицейското насилие

14.07.2020

993 1
Роулинг, Рушди и още 150 мислители: Свободното слово е под заплаха

08.07.2020

1559 22
Писмо за бордеи от Ван Гог и Гоген е продадено за € 210 000

17.06.2020

178

Коментари

geo_19

Ами търговците да почнат да търкатт талончетата. Все някое ще спечели. Пък после - с печелившото талонче в съда...

bay Dragan

Точно така ГЕО ! Да търкат и да псуват. Нека видят хубаво ли е да се еб?ваш с народа.

Джиджи

Тарикатчетата! ?

az_ti
Нали продаването на тези талони ще е разрешено в казината, защо трябва да ги унищожават? Изкупуват се обратно и се продават в казината.
Иван111

От тия 50 000 000, 30 000 000 са печалби които няма да бъдат изплатени , а парите от продадените билети са прибрани ... Хубав бонус ......

emo1971

Хи-хи-хи

Навремето пък, Британската империя... не, не че е била чак забранила нещо за продан, ами просто намалила цената на чая... чрез намаляване на данъка. Малка групичка търговци от Бостън обаче, вече се били запасили със сериозно количество чай.. закупен от тях на малко по-висока цена... отколкото се заформяло да бъде новата... за крайния потрбител... И те, толова много се ядосали на новата имперска ценова политика, че успели дори да надигнат и 13-те северноамерикански колонии, за далеч преобладаващата част от населението на които, в качесвото им на потребители, новите имперски цени всъщност били много по-изгодни... на бунт и... тъй се получили САЩ...? 

ThePal
снимка на ThePal

Разбира се че ще се оплачат на Него ! На кого другиго ? Бог високо, Баце близко !

vvatkov

   А арменския поп се е запил.

sega_reader

Дотук изказалите се се радват, че билетопродавачите са пострадали.

Май бъркате адресата на възмущението си.

Тези билетопродавачи не са нито организатори на лотарии, нито богати хора.

Това са наети лица, обикновено или пенсионери или хора, които едва връзват двата края.

Аналог са и билетопродавачите в градския транспорт.

За софия не е така, но в нашия град всеки автобус си има кондуктор.

Транспортната фирма продава на кондуктора билетите на цена, примерно 70 стотинки /не съм сигурен в точната цена/, а той ги продава на пътниците за един лев.

Оттук идва и заплатата му. А текучеството е огромно. Хващат се хора, които са в лошо материално състояние.

Е, ако транспортната фирма е мафиотска защо обвинявате кондуктора ?

mick

Мафиот или не, Божков е първият олигарх дето нещо е направил за държавата - изкупувал е антики, вместо да отидат някъде в чужди ръце. Даже и телефонната палата в София за музей е купил.

 

България да сте чули скоро да е изкупила някакви антики?

 

Ами Пеевски да е направил нещо за държавата ни? Ами Доган? Банев, Арабаджиев, Прокопиев?

sega_reader

... ами Борисов, за Цецо не питаме.

Знаете вица за митничара на морето.

-Спасителя се провикнал:

-Ало митничарчето, излизай от водата.

-По какво ме позна бе ?

-Ами всички гребат с ръце отвътре навън, а твоите ръце само навътре.

--------

Та така, някои хора само прибират. Не чакайте нещо да направят за България.

Solace

Да ги нямаме такива - губиш пари, и искаш някой да ги възстановява. Минаваш си по каналния ред, с иск към длъжника, чакаш да бъде осъден, активите разпродадени, и ако остане нещо след иска на държавата и следващите по ред кредитори - събираш вземанията...

Освен до Баце, пишете и до варели, този виден вносител, дето без грам мисъл предлага закони...

Stern

Когато продаваха стотици билети на ден и прибираха съответните отстъпки, на кого се жалваха?

Илиан Мавров156...

Да пият по една студена Шмента.Нещо умно да са сътворили безродните дупетати воглаве с шефката си инж.Географова,пардон Караянчева?

Влез или се регистрирай за да коментираш