Медия без
политическа реклама

Таксиметрови шофьори се боят, че индийци ще им вземат хляба

Браншът се обяви срещу завишаване на квотата за таксита в Пловдив

Илияна Димитрова

Таксиметрови шофьори в Пловдив се опасяват, че скоро може да бъдат заменени от индийци. За тази опасност алармираха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи (НАЗПТВ), откъдето категорично се противопоставят на плановете на общината да увеличи сегашната квота за броя на таксиметровите автомобили от 2000 на 2200.

Членовете на асоциацията са на мнение, че по този начин се създават условия и се подготвят гражданите за поредно предложение за внасяне на таксиметрови шофьори от Индия в Пловдив, твърди за БТА Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията.

Според него зад намерението на общината да увеличи квотата на такситата в Пловдив стои лобиране за инвестиционно намерение за внос на таксиметрови шофьори от Индия. В момента при квота 2000 таксита само 1715 на практика изпълнявали тази дейност, а кметът Костадин Димитров крайно лаически представя проекта си като опит да подобри качеството на таксиметровите услуги в града, смятат от асоциацията на таксиметровите шофьори.

Проектът за увеличение на квотата и за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници беше внесен за общественоок обсъждане на 17 май, което изтече на 17 юни от кмета Костадин Димитров. Мотивите са, че населението на Пловдив е нараснало, а настоящата квота от 2000 автомобила е недостатъчна, за да удовлетвори нуждите на гражданите. 

Наскоро една от фирмите, която оперира обществения транспорт в Града на тепетата, обяви, че подготвя назначаване на 30 шофьори от Индия. "Процесът на набиране на индийски шофьори вече е приключил, кандидатите са преминали успешно необходимите конкурси. Сред условията е и владеенето на английски език, а подготовката на документите и визите им е в ход", обясни пред БНТ Димитър Чолаков, управител на "Автотранс". Фирмата има договор с общината за обслужване на няколко автобусни линии в Пловдив.  Преди да започнат да изпълняват задълженията си новоназначените ще преминат през цялостно обучение, за да се запознаят с превозните средства, маршрутите и условията на работа в градски условия.

Индийските шофьори ще получават същото заплащане като българските си колеги и ще им бъде осигурено настаняване. Българските им колеги от градския автобусен транспорт, за разлика от таксиметровите шофьори в града, не се притесняват от пристигането на индийците. Напротив, те очакват работното им натоварване да намалее и по-спокойно да ползват отпуските си по време на летния сезон.

Повече от месец индийската компания за трансфер на работници JS International заедно с български агенции за подбор на персонал обикаля страната на срещи с бизнеса, за да представя възможностите за внос на работна ръка от Индия. Един от примерите за възможно наемане на индийци, който се представя на тези срещи, е за Австрия и Румъния, където много индийци са започнали работа като таксиметрови шофьори и работници в сферата на доставките.

 

ЦЕНИТЕ НА ТАКСИТАТА СКАЧАТ

Освен завишаване на броя на таксиметровите автомобили кметът на Пловдив предлага за гласуване на Общинския съвет и увеличение на цената на таксиметровите услуги.

Проектът предвижда минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да е 1,80 лева на км. Минималната нощна тарифа трябва да е 1,29 лв./км, а максимумът - 1,90 лв./км. Досега пловдивските таксита са таксували клиентите си с 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. Първоначалната такса при повикване ще бъде увеличена от 1,95 лв. на 2,20 лв. Таксата за престой остава на сегашните 0,30 лв. на минута.

Последвайте ни и в google news бутон