Медия без
политическа реклама

Създаването на Държавна петролна компания мина на първо четене

Единодушно депутатите в енергийната комисия гласуваха "за", без да получат нито един отговор от вносителите

02 Юни 2020
Илияна Кирилова

Единодушно депутатите в комисията по енергетика към Народното събрание приеха на първо четене законопроекта за създаването на "Държавна петролна компания". 

Законопроектът бе набързо приет от правителството без обществено обсъждане и оценка на въздействието и скоростно внесен в Народното събрание. Предвижда се Държавната петролна компания да поеме управлението на петролните бази на държавния резерв, да ги експлоатира като данъчни складове и да изгради верига държавни бензиностанции.

Законопроектът беше представен от Лилия Иванова - заместник-министър на икономиката, в чиито ресор ще попадне новата компания. Тя обаче не успя да отговори конкретно почти на нито един въпрос, зададен от депутатите, които се интересуваха за финансирането и възвръщаемостта на инвестициите. Преди дни министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че за търговската дейност ДПК ще търси заеми и публично-частно партньорство. Предвижда се тази дейност да се извършва от търговско дружество към ДПК, което няма да е 100% държавно. 

Днес стана ясно, че новите данъчни складове също може да са собственост на търговско дружество. В същото време зам.-министър Иванова обясни, че създаването на търговски дружества към ДПК е само опция - това щяло да се решава чак след като бъдат направени съответните анализи.

Зам.-министърът не можа да обясни каква е логиката за създаването на бензиностанциите, при положение, че е всеизвестно, че на този пазар има достатъчно играчи. Въпросът бе зададен от депутата Валентин Николов от ГЕРБ. Както стана ясно държавата смята да изгради верига от 100 бензиностанции. В момента в страната има над 3200 бензиностанции. 

Николов се усъмни също така, че е възможно държавата хем да има данъчен склад, хем бензиностанции, хем да контролира запасите и това ще доведе до конфликт на интереси. "Според мен проблем са 90-дневните запаси, които трябва да се държат, и консолидацията при данъчните складове и това е пречката за конкуренцията. Учудващо е за мен, че държавата трябва да прави бензиностанции, но може би целта е чрез конкуренция да се управляват цените. Държавата в един момент ще трябва да има тези 90-дневни запаси – 30-дневни от държавата се поемат, другите от частните компании. За управление на този ресурс трябва огромен капитал – откъде ще дойде?", попита Николов.

Иванова не отвърна и на въпроса какъв ще е обемът на новите данъчни складове в ДПК - двете петролни бази на Държавния резерв плюс намерението да се изграждат нови данъчни складове.

От Българската петролна и газова асоциация са притеснени от изменение в закона за акцизите и данъчните складове, което задължава складодържателите да осигуряват обем за съхранение на горива на различни търговци. Вложител на горива, на който е отказан достъп, ще може да сигнализира Агенция Митници, откъдето ще проверяват дали наистина е било така. Ако се установи, че неоснователно не е допуснал клиента си до базата си, складодържателят ще бъде глобяван от 500 до 2 000 лв., а при повторно нарушения санкицята става от 1000 до 5 000 лева. "Нямаме против, но да се уточни формулирането на свободния обем и как ще се установява. При липса на описание на процедурата, това означава, че два телефонни разговора ще са достатъчни да се отнемат лицензи", коментира Светослав Бенчев от БПГА, От асоциацията предлагат условията за предоставяне на обем в данъчните складове да се опишат в правилник за прилагане на закона.

Въпреки неяснотите, неполучените отговори и спорните текстове, които може да се окажат противоречащи на правилата за свободна конкуренция, депутатите от всички парламентарни групи гласуваха "за" на първо четене за създаването на Държавна петролна компания, без дори да има въздържали се.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата