Медия без
политическа реклама

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава

Управляващите все още не са се отказали от новата ядрена централа, категоричен е председателят на енергийната комисия

24 Яну. 2021
БГНЕС

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава и се очаква петимата участници да предложат реални оферти, след като се запознаят с документацията. Това обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в интервю за БНР, след като тази седмица правителството загатна, че оборудването за новата ядрена централа ще бъде използвано на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

На практика по този начин стоят две възможности за използването на тези реактори, които държавата закупи за 1.3 млрд. лв., смята депутатът от ГЕРБ. По негови думи тези пари задължително трябва да бъдат инвестирани в нов ядрен проект, вместо да бъдат занулени. "Не дай боже, ако бъде занулен който и да е ядрен проект, Националната електрическа компания трябва да отпише тези активи и тогава финансовото състояние на НЕК става критично. Следва и цялата енергетика. Не може с лека ръка да казваме тук ще има, тук няма да има ядрена енергетика", категоричен е Николов.

Той смята също, че в бъдеще България ще има нужда от нови енергийни мощности, тъй като въглищните електроцентрали имат право да получават държавна помощ до 2025 г., след което ще трябва да се издържат на пазарен принцип, и отбеляза още, че в стратегията на Джо Байдън за енергетиката в САЩ се казва 125 пъти "ядрена енергетика".

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов обаче решението на правителството платеното ядреното оборудване да се използва в АЕЦ "Козлодуй" е продължение на дълъг период на стратегически неясноти и "корупционни проекти с много сериозно фискално отражение върху българските данъкоплатци и българската енергетика".

"Свикнахме с решения, които се базират на предходни, които не са по-добри. 2008-а г. беше започнат проектът "Белене" с една заблуждаваща перспектива за развитие на българската енергетика и бяха пуснати за разходване над 4 млрд. лева национален ресурс. При първото правителство на Бойко Борисов се заговори за гьол и огромна корупция, която не беше разследвана. След това беше решено отново да се продължи строителството на тази АЕЦ. Това няма как да отмени корупционното начало и това, че тези реактори не се нужни на българската енергетика сега или в следващите 10-20 години. Изненадващо при правителството на Орешарски, пак с решение на енергийния министър, отново неясно защо, след едно посещение в САЩ обяви, че ще строим още два, а след това се притесни, че два ще бъдат много и остана само един в "Козлодуй". ... Поредица от десетилетия наред решения, които са отчайващи от гледна точка на стратегическата яснота на енергетиката", коментира Стефанов.

Според него България няма да има нужда от допълнителни мощности, докато не излязат от експлоатация 5-и и 6-и реактори на АЕЦ "Козлодуй", което по думите му е заложено в енергийната стратегия, че "може да се случи някъде към 2050-а година, но там е обявено, че правителството ще се стреми да увеличи живота на реакторите дори след 2050-а.

 

Още по темата