Медия без
политическа реклама

Премиерът: КЕВР прави глупости и ще обсъдим смяна

Поскъпването на парното е поевтиняване, упорства шефът на енергийния регулатор

04 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна, заяви премиерът Бойко Борисов, докато оглеждаше строителстовото на обходния път на Габрово. 

"Такива глупости не може през седмица-две да правят", посочи Борисов, видимо ядосан от медийните публикации, че енергийният регултор се готви да одобри поскъпвания на парното и топлата вода от 1 юли в почти цялата страна (най-много в София - с 22%). 

След неколкодневно мълчание по темата, но само час след премиерската закана, от КЕВР най-сетне проговориха. 

"Парното и топлата вода ще поевтинеят с 14% за новия есенно-зимен сезон, обяви председателят на комисията Иван Иванов. За София цената ще падне дори с повече - с около 15 на сто, добави той.
"Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника", даде трактовка на новините инж. Иванов.

Днес КЕВР има заседание за цените от 1 юли, но финално решение ще се вземе в края на юни.

По-рано в Габрово премиерът Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния регулатор заради прогнозите за поскъпване на топлото, при положение че договореното намаление с "Газпром" било в размер на 42%.

„Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира премиерът Борисов.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, закани се Борисов и добави, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса. 

По думите на Борисов преговорите с „Газпром” са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости. 

Председателят на КЕВР каза на онлайн брифинг след заседанието, че медиите са се объркали и че не са разбрали, че топлоенергията през следващите 12 месеца от 1 юли ще е по-евтина с 14% в сравнение с предния отоплителен сезон.

Според него било неправилно да се сравнява  месечната цена за  май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия за целия период от 1 юли 2020 до юни 2021 г.  Вчера и министърката на енергетиката Теменужка Петкова следваше същата тактика и обясняваше пред медиите, че увеличението е намаление, защото тарифите трябвало да се разглеждат на годишна база. 

На практика обаче всички тези "разяснения" признават -  наистина се планира от 1 юли цената на топлината енергия да се повиши спрямо майската с цитираните вече проценти, достигащи 22% за София.

За утеха шефът на регулатора посъветва абонатите на топлофикациите да съпоставят по месеци какво са плащали миналата година и какви ще са им сметките сега, след като за април, май и юни все пак имаше намаление на цените.  То обаче очевидно ще бъде изядено със скока, планиран от 1 юли.


КАДРИ И МАНДАТИ

Инж. Иванов потвърди, че неговият мандат е изтекъл още на 2 април, както и на още четирима други от ръководството на КЕВР. "Единствената причина да продължа да изпълнявам правомощията на председател на комисията е, че в закона е записано, че това е до избор на нови членове", поясни той.

По закон комисарите по енергийните и водните въпроси се предлагат и избират от парламента. До момента в Народното събрание няма процедура за избор на нови членове на КЕВР, няма и внесени персонални предложения.  

Шефът на КЕВР допусна, че след изказването на Борисов процедурата ще бъде спешена.

 

СТРОИТЕЛНИ ХВАЛБИ

"Продължаваме ударното строителство по всички важни инфраструктурни обекти в страната, въпреки пандемията от COVID-19. Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен", написа преди това на страницата си във Фейсбук Борисов и добави: "По 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м над долината на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово.".

Той повози в района на Габрово на джипа си вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.строителния министър Николай Нанков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата