Медия без
политическа реклама

Появи се нова банкова такса - "уикенд"

Услугите на кредитните институции продължават ударно да поскъпват

06 Апр. 2024
Банките непрекъснато актуализират тарифите си.
Банките непрекъснато актуализират тарифите си.

На фона на главоломно растящи печалби банките в България продължават да вдигат таксите. Нещо повече, измислят си и нови поводи да "сурвакат" клиентите. Сред последните "иновации" е таксата "уикенд" на Пощенска банка. Тя ще влезе в сила от 10 май и ще е в размер на 2 лева. Ще засегне всеки, който реши да посети офис на банката в почивен или в празничен ден. 

В събота, неделя, празнични и неприсъствени дни двата лева ще се добавят към другите такси за обслужване на гише - при внасяне или теглене на пари, при обмен на валута и т.н.

Освен това Пощенска вдига от 25 на 49 стотинки таксата за плащане на местни данъци и такси през мобилното банкиране. 

Централна кооперативна банка също планира промени в тарифата си. От 20 май таксата за внасяне на пари в брой на каса ще е минимум 2,93 лева или 0,3% от сумата, но не повече от 205,36 лева (сега минимумът е 2 лева или 0,2% от сумата, но не повече от 200 лева). Поскъпва и тегленето на пари от банкомат или ПОС терминал. Сега таксата е 0,30 лв. независимо каква сума теглите. След 20 май ЦКБ ще прибира 0.15% от сумата. Ако парите се теглят от банкомат на друга банка, таксата ще 0.2% от сумата, но не по-малко от 1,56 лева. Прехвърлянето на суми от една сметка в друга също поскъпва - от 4.00 на 5,87 лева.

Откриването на платежна сметка за основни операции ще струва  4 лева (2,45 лева сега), а ако по сметката се ползва и дебитна карта, таксата ще е 1,96 лева при 1,50 лева сега. Досега ЦКБ не таксуваше клиенти, които закриват такава сметка, но занапред ще събира по 1.96 лева.

От идния месец банката ще взима по 2,54 лева за поддръжка на разплащателната сметка (вместо 2,50 лева). Закриване или разблокиране на такава сметка ще струва 2.05 лв.

Банка ДСК готви доста промени в тарифата си за банковите карти на физически лица, които ще влязат в сила от 1 юни. Прави впечатление, че корекциите не са големи, но все са нагоре.   

И за клиентите на ОББ има новини, които няма да ги зарадват. Например внасянето на пари чрез банкомат на банката беше безплатно, но от 9 април ще струва 0,30 лева.  За SMS известяване таксата ще се вдигне от 60 ст. на 2 лева. 

Първа инвестиционна банка въведе от 5 април промени за плащането на сметки за ток, вода и парно чрез услугата „Електронни битови сметки“ на „Ипей“.  За регистрация на тази услуга в офис се дължи такса от 15 лева, а  промяна на регистрацията вече струва 10 лева. Месечната такса за обслужване е 2.50 лв. 

В последите седмици имаше доста корекции и при други банки. „Д банк“ например вдигна от 5 на 6 лева тегленето на пари в брой в офис, а без заявка таксата е дори 10 лв. (при 7 лв. преди). 

Българо-американска кредитна банка качи в последния ден на февруари таксите за откриване на разплащателна сметка и за месечна поддръжка на  4,50 лева. 

 

Съвет

Ако искате да избегнете неприятни изненади, преглеждайте периодично сайта на обслужващата ви банка, за да сте в крак с новините. Банките са длъжни за предупреждават за предстоящи промени в тарифите, като публикуват съобщения в страниците си в интернет.

Последвайте ни и в google news бутон