Quantcast

Медия без
политическа реклама

Печалбата на банките скочи с 50% до 1.2 млрд. лв.

Постоянно увеличаваните такси носят все повече приходи за финансовите институции

02 Дек. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Завидна печалба отчитат банките в България за първите 10 месеца на годината. Към края на октомври за цялата банкова система печалбата достига 1.2 млрд. лв., което е 50% увеличение в сравнение със същия период на миналата година, 

Добрите финансови резултати идват на фона на рекордно ниски нива на лихвите по кредитите - основно приходоизточник за банките. В същото време те чувствително са намалили разходите си по доходността, която трябва платят за спестяванията на клиентите си. През последната година една по една финансовите институции премахват поддържането на депозити, след като преди това наложиха нулеви лихви по тях и такси за съхранението на по-големи суми. Спестяванията вече се преоформят в разплащателни сметки, които не само че не носят доходност на клиентите, но и се облагат всеки месеци с такси за обслужване от порядъка на 4-5 лв. и такси за теглене и внасяне на суми.

Непрекъснатото увеличаване на банковите такси - при това за най-ползваните от хората услуги, се доказва и от статистиката на БНБ. Приходите от банкови такси за десетте месеца на годината надхвърлят 1.2 мрд. лв. и са с 200 млн. лв. повече от събраните такси за десетте месеца на 2020.

Добрите финансови резултати на банките идват и от по-ниските провизии, които заделят за евентуални лоши кредити. Размерът на тези разходи за първите десет месеца е с 38% по-малък от този преди година - в края на октомври 2021 г. направените провизии са за 428 млн. лв.

ОТСРОЧЕНИ КРЕДИТИ

Възможността за 9-месечно разсрочване на заеми като антикризисна ковид-мярка, изтече в края на март т.г., но все още има действащи кредитни мораториуми в банковата система. Общият размер на отсрочените кредити към края на октомври е 8.437 млрд. лв., от които 6.587 млрд. лв. – за предприятия и 1.850 млрд. лв. – за домакинства. Всички те трябва да приключат до края на тази година и титулярите им да започнат редовно да си погасяват задълженията

Кредитният мораториум се смята за най-ефективната антикризисна мярка в пандемията. От нея можеха да се възползват всички фирми и граждани, които временно или постоянно загубиха бизнес и работа заради ограничителните мерки за разпространяване на вируса. В най-силния период на мораториума разсрочените кредити надхвърлиха 10 млрд. лв.

Работодателските организации некалкократно призовават БНБ да направи постъпки пред Европейската централна банка за разрешение на нова програма за отсрочване, която да подпомогне бизнесите в затруднение.

Още по темата