Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още западни компании отказаха на "Газпром" схемата с рублите

От 1 юли Shell в Германия и Orsted в Дания няма да пренасят руски газ

31 Май 2022
Фейсбук/Георги Ангелов

Списъкът с компаниите, които отказват да плащат за руски газ по схемата, "указана" от президента Путин, продължава да расте.

Shell в Германия и Orsted в Дания не са открили втора сметка в рубли и по тази причина руската "Газпром" е обявила, че от 1 юни няма да доставя газ по тези два договора.  Shell  е основен вносител на синьо гориво в Германия. 

Германия договори със САЩ получаването на втечнен газ. Договоръе е за 15 години и 2.25 милиона тона газ годишно, съобщи УНИАН.  Германската енергийна компания RWE Supply & Trading с американската Sempra Infrastructure, се казва в официално съобщение на RWЕ. Заводът на американската

Първо Полша и България преустановиха отношенията си с руската компания, която се опита да наложи едностранна промяна на договорите при плащанията и след като не успя, "затвори крана". Последваха Финландия и Нидерландия. 

Нидерландия е отказала да плаща руски газ по схемата, спусната с указ на президента Путин, и по тази причина от утре „Газпром“ спира доставките.   От GasTerra заявиха, че многократно са настоявала „Газпром” да се придържа към условията на договора,

Схемата “газ за рубли”, лансирана от Кремъл, изисква купувачите да превеждат дължимите суми по сметка в Газпромбанк, където да отворят и втора сметка, в рубли, и конвертираните там средства после да се превеждат на продавача "Газпром". 

Отказалите схемата купувачи изтъкват, че тя крие рискове, свързани с обменния курс и с времето за превалутиране и превеждане на парите. Посочват още, че условията по договорите не могат да се променят едностранно,  а също и че се придържат към указанията на ЕК да не нарушават санкциите, наложени на Русия заради агресията й в Украйна. 

Още преди дни излязоха данни, че Русия вече е изпаднала на трето място като доставчик на газ Европейския съюз. 

 

 

 

Ключови думи:

руски природен газ

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?