Медия без
политическа реклама

Още западни компании отказаха на "Газпром" схемата с рублите

От 1 юли Shell в Германия и Orsted в Дания няма да пренасят руски газ

31 Май 2022
Фейсбук/Георги Ангелов

Списъкът с компаниите, които отказват да плащат за руски газ по схемата, "указана" от президента Путин, продължава да расте.

Shell в Германия и Orsted в Дания не са открили втора сметка в рубли и по тази причина руската "Газпром" е обявила, че от 1 юни няма да доставя газ по тези два договора.  Shell  е основен вносител на синьо гориво в Германия. 

Германия договори със САЩ получаването на втечнен газ. Договоръе е за 15 години и 2. милиона тона газ годишно, съобщи УНИАН.   Германската енергийна компания RWE Supply & Trading с американската Sempra Infrastructure, се казва в официално съобщение на RWЕ.

Първо Полша и България преустановиха отношенията си с руската компания, която се опита да наложи едностранна промяна на договорите при плащанията и след като не успя, "затвори крана". Последваха Финландия и Нидерландия. 

Нидерландия е отказала да плаща руски газ по схемата, спусната с указ на президента Путин, и по тази причина от утре „Газпром“ спира доставките.

Схемата “газ за рубли”, лансирана от Кремъл, изисква купувачите да превеждат дължимите суми по сметка в Газпромбанк, където да отворят и втора сметка, в рубли, и конвертираните там средства после да се превеждат на продавача "Газпром". 

Отказалите схемата купувачи изтъкват, че тя крие рискове, свързани с обменния курс и с времето за превалутиране и превеждане на парите. Посочват още, че условията по договорите не могат да се променят едностранно,  а също и че се придържат към указанията на ЕК да не нарушават санкциите, наложени на Русия заради агресията й в Украйна. 

Още преди дни излязоха данни, че Русия вече е изпаднала на трето място като доставчик на газ Европейския съюз. 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

руски природен газ