Quantcast

Медия без
политическа реклама

Липсата на купувачи срина цената на руския петрол до 43 долара

09 Дек. 2022

След въвеждането на европейското ембарго руският петролен пазар в Балтийско море преживя инфаркт, съобщава Moscow Times. 

Цената на Urals, основният сорт на Русия, който представлява 60% от износа на петрол, падна до 43,72 долара за барел. Толкова според Argus е струвала пратката от пристанище Приморск в сряда, 7 декември.

От началото на ноември цената на Urals е намаляла почти наполовина, а намалението му спрямо Brent от Северно море надхвърли 40%, въпреки че преди месец беше малко над 20%. В резултат на това ключовата руска марка се търгува на нива доста под ценовия таван, наложен от страните от Г-7. Те настояват петролът да не струва повече от 60 долара за барел, за да могат танкерите, които го превозват, да получат застраховка от западни компании.
„За Urals няма клиенти, така че цените трябва да бъдат намалени, за да привлекат купувачи за големи обеми“, казва анализаторът на Argus Майкъл Каролан.

От днес влиза в сила горна ценова граница от 60 долара за барел за руския суров петрол, внасян по море в Европейския съюз, предаде БТА. Съгласно ограничението предоставянето на определени услуги за морските доставки на руски петрол, включително застраховка, финансиране
Ембаргото върху руския петрол, влязло в сила от 5 декември, няма да засегне Румъния, защото петролните компании в страната са намерили алтернативни ресурси и вече не внасят руски петрол. Това заяви министърът на енергетиката Вирджил Попеску на пресконференция

 

Ключови думи:

Urals, цени

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?