Медия без
политическа реклама

Кабинетът се отказва от батериите и още 17 проекта по плана за възстановяване

Инвестициите отпадат заради намален общ бюджет, проблеми с изпълнението и закъснения

27 Септ. 2023
БГНЕС

Първото сериозно орязване на Националния план за възстановяване и устойчивост вече е факт. Правителството е взело решение за отпадане от плана на 18 проекта, които са проблемни заради забавяне и други причини. Орязването се налага заради намаления общ бюджет по плана за възстановяване с 578 млн. евро, за което се разбра още миналата година. Парите за редица държави бяха намалени  покрай преизчисляването на БВП за 2020 и 2021 г.  и ефекта от пандемията върху икономиките на страните в ЕС. Тепърва може да се очакват още проблеми с изпълнението на плана за възстановяване заради голямото забавяне на първоначално заложените графици по него. 

Още няма изчерпателен списък с проектите, които отпадат от плана, но сред тях е един от най-скандалните проекти – за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия.  Проектът е за 1,5 млрд. лв., като се предвиждаше с тези пари да се инсталират батерии за съхранение на електроенергия с мощност т 6000 MWh. Батериите следваше да бъдат закупени от ново държавно дружество, като компоненти или цели батерии да се произвеждат у нас от евентуален бъдещ частен инвеститор. В началото на годината предходното Народно събрание взе решение, с което задължи правителството да преработи проекта. Според решението той трябва да се преформатира изцяло в грантова схема за физически и юридически лица с максимална подкрепа 50% и 50% частно съфинансиране. Това означава, че държавата се отказва от покупката на батерии от държавно дружество. 

„Засегнати от решението на правителството в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта. Сред тях е проектът за изграждане на протонен център, който е с една година закъснение на изпълнението и няма как до 30 юни 2026 г. да бъдат проведени обществени поръчки, да се изгради, да се закупи оборудване, да тръгне и да бъде разплатено. Сред проектите, които са афектирани, е проектът за батерии, за който имаме и решение на Народното събрание, както и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – или подготвени, или пуснати поръчки, или избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза“, коментира след заседанието на кабинета Василев. Той допълни, че планът за възстановяване е  с много ясни крайни срокове за изпълнение и няма как правителството да започне силно изоставащи проекти. Василев допусна, че някои от отпадналите инвестиции може да се реализират със средства от националния бюджет.

Още по темата