Медия без
политическа реклама

Хотелът за украинците продължава и с по 10 лв. за спане без храна

Желаещите хотелиери имат срок едва до 25 май да се запишат в новата държавна програма

22 Май 2022Обновена
Част от украинците вече нощуват в държавни бази.
БГНЕС
Част от украинците вече нощуват в държавни бази.

Министерството на туризма обяви днес, че е започнало записването за програмата, чрез която ще се финансира след 31 май подслонът на украинските бежанци. Както е известно, до края на настоящия месец държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на нощувка. В петък бе потвърден отдавна обсъжданият вариант програмата да продължи с по 15 лв. Днес стана ясно, че е предвидена и разновидност - ще се плащат по 10 лв., ако настаненият човек не бъде изхранван. Тоест - 15 лв. за спане с три хранения и с 5 лв. по-малко, ако липсва ядене. Програмата ще тече до 31 август. Любопитно е, че на желаещите хотелиери е даден срок едва до 25 май да се запишат.

Левовата помощ варира и според данъка: Нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) за 15 лв. без ДДС, респ. 16,35 лв. с включен ДДС при ставка от 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. с включен ДДС при ставка от 20% за некатегоризираните места; нощувка без изхранване за 10.00 лв. без ДДС, респективно 10,90 лв. при 9% данък за категоризираните места за настаняване и 12,00 лв. с включен ДДС при ставка 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

Част от украинците вече са настанени в държавни и общински бази, какъвто е основният замисъл за подслона им след 31 май. За повечето от тях разселването предстои, с което се свързани очаквания за големи организационни проблеми.

 

ГОЛЯМ ИНТЕРЕС

Макар да даде малко време за регистрация, правителството отчете голям интерес сред хотелиерите. Часове след съобщението на транспортното министерство такова дойде и от Министерски съвет, в което се казва, че има доста желаещи. "В к.к. “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6г. Подобна е ситуацията и в други морски курорти", се казва в съобщението. Уточнява се, че разходи като почистване на стаи и пране не се поемат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата