Медия без
политическа реклама

Хипермаркетите обещаха да не вдигат надценките

След намесата на премиера министър Танева и търговските вериги се сдобриха

15 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Министърът на земеделието Десислава  Танева и представители на търговските вериги поканиха медиите на извънреден брифинг, за да обявят, че са изгладили противоречията.

След серия разговори и преговори, вкл. и след намесата на премиера, двете страни са "заровили томахавката", стана ясно още в началото на пресконференцията. До примирието се е стигнало след обсъждане на допълнителни мерки, уточнения и компромиси. Ябълка на раздора бе проектопостановлението, лансирано от агроминистерството, което предвиждаше доста непазарно притискане на търговските вериги, вкл. и да делят щандовете си на две половини  - за родни и за вносни стоки.

 "Аз война с никой не водя", декларира министър Танева, която в предните дни бе доста рязка в изказванията си срещу големите хипермаркети. 

Един след друг представители на големите хипермаркети обясниха, че и в момента са пълни с български храни. 

Българските производители ще намерят място на нашите рафтове и призоваваме потребителите да избират българското, заяви Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия.

Георги Гърневски от "Метро" изтъкна, че веригата работи с повече от 300 малки локални доставчици. Днес не е време за напрежение и спорове, а за обединение. Всички са в трудно положение, трябва да намерим най-добрите решения. Постановлението, което правителството прие, ние го изпълняваме - и без него даваме място на българските производители и без него, каза още представителят на "Метро".   

"Само през миналата година помогнахме на български производители да изнесат в задгранични магазини на "Лидл" стоки за 42 млн. лева", посочи Милена Драгийска, директор на "Лидл".  

Все още не е известно какво точно гласуваха министрите, които приеха постановлението в понеделник. Танева съобщи, че МПС-то ще бъде обнародвано в Държавен вестник идния вторник. Тя поясни за медиите, че има промяна в обхвата на документа - включени са всички фирми, които притежават повече от 10 обекта за търговия с хранителни стоки.

"Ресторанти, хотели не работят, краят на карантинните ограничения е неясен. Затова  първата мярка е създаване на регионални канали за преки доставки - домати, краставици, пипер, да стигат директно до малките магазини по места - за целта осигурихме 5 млн. лева", обяви земеделският министър.

Тя се похвали и с друга мярка - ще бъде платена авансово субсидията на земеделци, които правят хладилници за своите продукти, така че по-бързо да отговорят на изискванията на магазините. 

Освен това Фонд "Земеделие" дава възможност на секторите "плодове" и "зеленчуци" да получат кредити с 2% лихва. По-бързо от всякога плащаме преките субсидии - само вчера преведохме 400 млн. лева, изтъкна Танева.

Тя съобщи, че срокът на "спешните"мерки в постановлението е до 31 декември. И призна, че прилагането му не е съвсем ясно - например какво означава на българските стоки да бъде отделено "достатъчно" място по рафтовете.  "Надявам се всички оператори да намерят и пазарния механизъм за изпълнението му. И фермерите трябва да положат усилия. Ние имаме регистри и на фермерите, и на преработвателите, готови сме да предоставим списъци, ще бъдем медиатор", каза още агроминистърът.

Тя добави, че всеки търговец е свободен да договаря цени и количества. Имаме 100 000 фермери, с някои няма да се стигне до договори, но министерството няма да се меси в това, обеща Танева, като призна, че поне 16 хиляди производители са "пазарно неустойчиви" и не могат да отговорят на изискванията на големите търговци.

Министърката няколко пъти подчерта, че сама се е отказала от предложението си хипермаркетите да заграждат поне 50% от търговската площ за бг стоки: "Изключването на процентите е моя идея, за да имат те свободата да преценят колко място да отделят на българските продукти".

"В криза всички губят, важно е да подкрепим най-слабите, логично е богатите да загубят най-много", заключи философски Танева.

 

ЛИМОНИ И СПЕКУЛА

Защо някои стоки като лимоните и джинджифила поскъпнаха толкова рязко напоследък? Има ли спекула? Ресорният министър отказа да коментира, защото не искала да се "упражнява по темата "спекула". Търговците дадоха ценни разяснения за тренда на цените и обещаха да направят каквото зависи от тях - да не вдигат надценките си.

"Ако се върнете в предишни години, ще видите, че по това време - през април, лимоните винаги поскъпват. В България не ги произвеждаме, Турция забрани износа", посочи представителят на "Метро". Колежката му от "Лидл" го допълни, че в момента  всички търговци от цяла Европа се състезават за намаляващото на пазара количество лимони.  Оказа се, че с джинджифила е същото - в момента има голямо световно търсене и който има тази стока, вдига цената - в случая Китай.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата