Медия без
политическа реклама

"Енерго про" ще прави първа частна ПАВЕЦ у нас

Кметът на Дупница се хвали с мегапроекта, докато инвеститорът скромно мълчи

02 Апр. 2024
ПАВЕЦ се оказват безценни като балансиращи мощности. За жалост най-голямата такава централа у нас - "Чаира", излезе от строя след серия аварии и принудителни ремонти. Снимката е от инспекция на  агрегатите там.
ПАВЕЦ се оказват безценни като балансиращи мощности. За жалост най-голямата такава централа у нас - "Чаира", излезе от строя след серия аварии и принудителни ремонти. Снимката е от инспекция на агрегатите там.

Кметът на Дупница Първан Дангов разкри подробности за изграждането на първата частна ПАВЕЦ у нас. 

Плановете са бъдещата помпено-акумулираща водноелектрическа централа да бъде изградена към ВЕЦ "Самораново". Проектът е на  "Енерго-про" -  доставчика на електроенергия за Североизточна България.

Инвестиционното намерение на "Енерго-про" всъщност е било внесено в община Дупница още през 2022 г., но местната администрация е започнала да работи по него през миналото лято.

"В момента се преотреждат терените и се прави подробен устройствен план (ПУП) на имотите, които са общинска собственост. Паралелно върви и процедурата за издаване на виза за проектиране и се подготвя работният проект от страна на „Енерго-про“, разказва Първан Дангов пред Economic.bg.

"Водата ще се събира от северните склонове на Рила планина, над село Самораново. Ще бъде изграден изцяло долен и горен изравнител, турбината ще е на бившата ВЕЦ „Самораново“, която ще бъде разширена“, пояснява дупнишкият кмет, според когото частната инвестиция ще е между 500 – 800 млн. евро, инсталираната мощност, която ще бъде включена в енергийната система, ще е 200 MW, а строителството ще продължи между 2 и 5 години. Спомената ВЕЦ "Самораново", раположена между река Отовица и Мала река, е собственост на „Енерго-про“.

За разлика от кмета компанията инвеститор изглежда предпочита да не се вдига много шум около новата ПАВЕЦ.  "Проектът е в ранна фаза на развитие“, са казали от "Енерго-про" пред Economic.bg.

 

През лятото на 2023 г. местната власт заговори, че работи по издаването на "право на строеж". Тогава обаче се твърдеше, че инвестицията ще е от порядъка на 400 млн. лева. Изглежда, че работата е затихнала покрай общинските избори през октомври, а сега кметът възобновява темата.  

В района на Дупница са ТЕЦ "Бобов дол", която обяви, че ще търси ново бъдеще без въглища, и огромна фотоволтаична централа, открита наскоро до село Крайници, с мощност 123 мегавата. 

 

Ту помпа, ту генератор

Теренът над Самораново е много подходящ за изграждане на ПАВЕЦ заради голямата денивелация. За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата минава през турбината и произвежда електроенергия, а после продължава пътя си,  при ПАВЕЦ има два водоема - горен и долен, с голяма разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем се пуска да върти турбините за производство на ток. Само че не изтича по реката, а се събира в по-ниския водоем. И когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем, за да бъсе използвата отново в пиков момент. 

 

Последвайте ни и в google news бутон