Медия без
политическа реклама

България и Северна Македония не се разбраха за цената на тока

18 Септ. 2022
БГНЕС
Министър-председателят Гълъб Донев обеща на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски България да помогне с електричество

България и Северна Македония не успяха да постигнат споразумение за цената на тока, който страната ни ще изнася за югозападната ни съседка, предава БНР. Скопие очаква да получи цена, която е поне с 15% по-ниска от тази на борсата, съобщават македонските медии. Това значи под 400 евро за мегаватчас. 

Работна група от Скопие беше на посещение у нас. В нея участваха директорите на македонските енергийни компании Васко Ковачевски и Орхан Муртезани, както и Виктор Андонов - съветник на премиера Андон Ковачевски. Следващата седмица отново ще има среща на работните групи.

На 5 септември премиерите на България и на Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски се договориха страната ни да помогне с електричество. Донев тогава уточни, че за периода до 31 март 2023 г. е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. Бяха постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", каза българският премиер.
 

Още по темата