Quantcast
Бизнесът с нова идея: Здравните вноски да се плащат от работниците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът с нова идея: Здравните вноски да се плащат от работниците

Така ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост, смятат от АИКБ
8 414
 Илияна Кирилова

Здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците и служителите като форма на противодействие срещу недекларираната заетост. Това предложиха експерти по време на дискусия за сивата икономика, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"По този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи икономическият интерес на работника, не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение", обясни проф. Емилия Ченгелова. Тя е автор на поредното годишно проучване, поръчано от АИКБ, за размера сивата икономика на пазара на труда.

Според сега действащия модел на здравно осигуряване 60% осигуровки се поемат от работодателя, а 40% са за сметка на работника. Една от основните препоръки на анкетираните в проучването фирми,  за да се намали недекларираната заетост, трябва да се повиши делът на осигурителната вноска за сметка на работника, включително до 100%.

"Недекларираната заетост е най-честата проява на сенчестата икономика в страната ни. За последните 10 години има положителна тенденция на изсветляване с 15 процентни пункта, и сега сивата икономика в страната се оценява на 22%. Това обаче е доста над средното ниво в ЕС", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. 

Най-често срещаната сива практика е работата на договор с фиктивни клаузи и допълнително заплащане на необлагаема сума в брой. Тя обхваща между 25 и 30% от фирмите в страната.

На следващо място е практиката за полагане на извънреден труд без заплащане с обхват между 25 и 28%. На трето място по разпространение са прикритите трудови договори - между 15 и 20 %.

Най-притеснителният факт е, че 15-16%, т.е. всеки седми нает, работи без договори, става ясно от проучането.

Търговия, строителство, хотелиерство и ресторантьорство са отраслите, в които най-често се срещат тези нарушения на трудовото законодателсттво. А според изработената национална карта на недекларираната заетост най-разпространена е сенчестата заетост във Видинска, Сливенска, Варненска, Ямболска, Ловешка и Софийска област - с над 30%. Около 30% е в областите София град, Перник, Кърджали, Русе, Бургас.

Анкетираните работодатели извеждат на преден план и необходимостта от мерки за намаляване на възможностите за генериране на "сиви пари", които са източник на плащане при сиви трудови отношения. Бизнесът предлага и въвеждане на бонуси и стимули за фирмите, които спазват трудовото законодателство.

Ковид-мерките са изсветлили част от сивите практики в заетостта през последната година, защото много работодатели видяха, че не могат да ползват нито те, нито техните служители, финансова помощ, ако не са били изрядни към бюджета, посочиха представители на финансовото и на социалното министерства. Според тях израз на това изсветляване е повишената средна работна заплата през 2020 г., както и на средния осигурителен доход въпреки кризата.

„Пазарът на труда ще се срещне със съвсем нови предизвикателства още през тази година, свързани с бързо преструктуриране на икономиката, с промяна на производствените отношения, с нови форми на заетост. Всичко това е продиктувано от COVID-19 кризата, която катализира много процеси в социалната сфера", предупреди Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет по време на дискусията. 

Освен работа от разстояние, такива нови форми на наемане, които все повече добиват популярност, са споделената заетост (съвместно наемане от няколко работодателя), преотстъпената временна заетост,  портфолио заетост и заетост чрез платформи.

48

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът иска бюджетът да плаща на фирми, затворени принудително

23.12.2020

284
АИКБ иска 150 млн. лв. в коледно писмо до премиера

16.12.2020

743 2
АИКБ: Сивата икономика ощетява фиска с 10 млрд. лв. годишно

15.12.2020

800 21

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Идеята е много добра! А ако може работниците да си плащат и заплатите и осигуровките на газдата - направо ще е супер!

Gusin

Баце, взе ми думите устата! Шефът само ще харчи печалбата без да се вярва в офиса.

PlaNed
снимка на PlaNed

Докато четях, си мислех нещо подобно и с удоволствие ще вдигна палче! 👍

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Справедливо ще е работниците да плащат и данъците на фирмата, все пак работят там, ползват имущество, дишат въздуха на шефа...

Evasion

Идеята изобщо не е нова - бизнесът отдавна лобира за това. Също така по никакъв начин няма да се намали сивата икономика, напротив - работниците ще имат допълнителен стимул да се осигуряват на МРЗ/МОП.

Basilisk

Догодина:

 

Бизнесът с нова идея: Работниците да бъдат оковани и изобщо да не получават заплата.

Evasion

Двама бизнесмени си говорят:

- Абе, ти на твойте от кога не си им плащал?

- От 5 месеца. А ти?

- От 7.

- И още ли идват на работа?

- Идват...

- Ми сложи им входна такта на портала бе, сложи им входна такса! 

Andrij

Този виц малко пренагласен беше за учителите и е с продължение.

-Сложих им и входна такса.

-И какво?

-Ами вечер остават да спят в училище.

boot

Бизнесът с нова идея:

 

"Бизнес" правен в БГ от българи "бизнесмени" и чужденци(побългарили се).... ако не е трагично е толкова комично!

Basilisk

При тая мизерия, "идеята" на "бизнеса" е гнусен цинизъм. Ако "народните" избраници действително бяха такива, щяха точно това да отговорят на подобни искания.  Обаче начело на държавата стои един мандрил, заобиколен от цяло стадо подобни на него. За тях е достатъчно те да имат всичко, каквото им е нужно. Народът е просто евтина работна ръка, която им осигурява охолен живот.

boot

Аз предлагам да викаме НЕВОЛЯТА, да ни "оправи" де!!! 😁

dobadoba

Т.н. 'бизнес' да си пази кадрите, че те... един по един се пенсионират.

@КОЙ ще им работи после... те си си знаят.

⚓️

 

Светозар

Има ли още учудени, защо 2,5 млн. българи са избягали от родината си в търсене на по-достойни условия за работа и живеене?!?

Zmeja

През 30-те години на миналия век в Париж е имало някакъв престижен ресторант, в който келнерите са плащали на собственика за да работят при него. Това е било нещо общоизвестно и поради това клиентите са имали моралното задължение да оставят солидни бакшиши на обслужващия персонал.

Ето ви една полезна изпитана идея, която може да хареса на нашите ресторантьори.

dobadoba

То и през 80-те за да започнеш като барман на Шведа(в Дружба) 'входа' беше 10К.

Избиваха се после...

⚓️

 

Zmeja

В парижкия ресторант не става въпрос за плащане при постъпване на работа, а за ежеседмично плашане от работника на работодателя.

d5555

То АКО може тоя мършав биз-нес с тия малоумници работодатели да не плащат нищо ще е най добре.Жената вече 3 ..ти месец е в неплатена без една стотинка нито от държавата нито от  т.н  работодатели.

paragraph39

/:/ Бизнесът с нова идея: Здравните вноски да се плащат от работниците

Така ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост, смятат от АИКБ

.........................................................................................................................

Обикновен частен/НЕ честен!/ Капитализъм!

Следващото предложение на "Работодателите"/ всъщност, досега и сега, те са РаботоВЗЕМАТЕЛИ- ЗаплатоДАТЕЛИ!/, може би, ще е: работниците сами да си плащат на себе си заплати!!!

 

paragraph39

 

Dani Kirilov

/:/ Пон., 22/02/2021 - 17:51 

........................................................................................................................

👍👌

Изпреварил си ме!

Мариана Кълвачева

Няма проблем, ако се въведе гарантиран базов доход и ще се сложи точка на цялата история.

Всеки да прави каквото иска, ако желае нека си лежи на плажа, ако това го устройва, но повечето хора, способни на нещо едва ли ще стоят със скръстени ръце и неминуемо ще се захванат с хобито си и ще работят.

Човеците не са дозрели още за идеята, по-скоро управляващите не са в час.

ppipi7766

Идеята е нормална и сега фирмите плащат от изработеното от служителите, първо изработват, после остатъка се разпределя.

Ше се намали административното обслужване за фирмите, може да се утежни за работещите - това е в ръцете на държават как ще администрира "услугата".

риболовец 5

   То май да се вредиш и като катаджия трябваше да се плаща нещо на някой!

fractal
снимка на fractal

Бизнеса е купил бизнес на 3/3/2019 след победата на корона вируса ковид-19

 

kaily
снимка на kaily

само помия остана отгоре в тая държава и само свинете още я харесват

Solace

Ако трябва някой сам да се здравноосигурява, що да не предпочете частен фонд? Някой помислил ли е как идеята за лично здравно осигуряване ще навлече една камара проблеми по веригата? Или ще задължат да се здравноосигуряваш в държавния бюджет? 

Basilisk

Идеята е нормална и сега фирмите плащат от изработеното от служителите, първо изработват, после остатъка се разпределя.

Глупости.

 

https://accountingnews.bg/%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D0%B8--%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-504.html

ppipi7766

Тая брутна заплата от къде мислиш идва?

Аз си мисля че е изработена от служителите, после се пръска по различни пера:

- Нова кола за собственика, нови импланти за секретарката и за чекмеджето..

- Данъци

- В добрият случай остатъка може да остане за ФРЗ и почваме по обратен ред:

=данъци

= осигуровки

= удръжки 

=

и кавото остане от фонда за заплата.

Basilisk

Тая брутна заплата от къде мислиш идва?

Много просто. Имаш основна заплата, за която си се договорил предварително. Към нея се прибавя извънреден труд, бонуси... и се получава брутна заплата. Кат извадиш данъци и осигуровки, получаваш нетната заплата.

ppipi7766

Много просто като за неразбрали.

Предварителните договрки/разчети/заплати са "бизнес план".

Фирмата има резерви и назначава нов служител, ако бизнес плана не излезе - човека не си изработи заплатата и дължимите удръжки към всякакви фондове след месец два няма работник.

Значи служителя си изработва всичко и заплата и удръжки и остатък за фирмата.

Как ще се  администрират удръжките го казва закона, при нас работника получава чисти пари - за счетоводството се грижи фирмата както беше в "презрения социализъм".

Има и други модели - работника си получава брутото и почва да си плаща каквот трябва, пенсионни, здравни, данъци и всякакви отчисления.

ШКОЛНИКА МАРЕК

Не трябва ли работниците сами да осигуряват материалите за производство, машините и да търсят пазар за произведената продукция? След което всеки да си наеме считоводител, който да му води сметките. Така ще се уплътни работното време и намали безработицата. Освободени от всякакви задължения, бизнесмените ще целуват ръката на Б.Б. , ще го венцехвалят нине, присно и во веки веков. Сериозни са родните "бизнесмени"! Интересното е, че зискусията, както и експертите са ПОРЪЧАНИ от АИКБ. Какво друго ще направят, освен услуга на поръчителите?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш