Медия без
политическа реклама

Без много шум Фондът за влоговете подмени директорския си борд

В управата влизат финансистът Любомир Дацов и бившият зам.-кмет на София Дончо Барбалов

27 Ноем. 2023
Вече 8 години основна задача на ФГВБ е да контролира несъстоятелността на фалиралата през 2014 г. КТБ, като упражнява надзор върху действията на синдиците.
Архив СЕГА
Вече 8 години основна задача на ФГВБ е да контролира несъстоятелността на фалиралата през 2014 г. КТБ, като упражнява надзор върху действията на синдиците.

Без много шум държавният Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) подмени членовете на управителния си съвет. През изминалата седмица за нови членове са назначени бившият зам.-кмет на София Дончо Барбалов и Анета Антонова. Седмица преди това е назначен и Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет, а в по-далечни времена - зам.-финансов министър в кабинета на НДСВ.

Тримата нови членове заменят Борислав Стратев, Ирина Марцева и Валери Димитров. Последният от месец вече е заместник-председател на ФГВБ, след като бе определен за този пост от Българската народна банка.

За новите назначения няма никакви съобщения. За тях разбираме от сайта на фонда, но липсват биографиите на новите членове. Затова и не е ясно коя е Анета Антонова - възможно е това да е заместник-ректорът на Софийския университет, която е доцент по банково и застрахователно право.

Единствено се посочва, че Любомир Дацов е номиниран от Асоциацията на банките в България, докато другите двама нови членове - от председателя на фонда Матей Матев.

Фондът за гарантиране на влоговете бе създаден през 1999 г. да управлява изплащането на защитените спестявания до 196 000 лв. на клиентите на фалиралите банки. За да може да изплаща тези суми, фондът се пълни от вноски на търговските банки, като наред с това законът му дава право да инвестира разумно тези пари и да ги множи. Освен това институцията отговаря и за надзора върху процеса по несъстоятелност на банките. Вече 8 години основна задача на ФГВБ е да контролира несъстоятелността на фалиралата през 2014 г. КТБ като упражнява надзор върху действията на синдиците. А през годините те отнесоха много критики и съмнения дали продеждат процеса по начин, който да защитава докрай интереса на кредиторите на банката. При фалита на КТБ фондът изтегли заеми в размер на 1.6 млрд. лв., които още връща на МБВР и ЕБВР.

Петчленният състав на ФГВБ има четиригодишен мандат и по закон различни институции номинират хората в него. Така например, председателят се избира от Министерски съвет, заместник-председателят - от БНБ, един от членовете - от Асоциацията на банките в България, а другите двама членове - от председателя на фонда.

Част от сменените вече членове престояха на позициите си доста над 4-годишния мандат. Цели четири години над мандата си като заместник-председател бе Нели Кордовска, но БНБ я смени едва през октомври тази година с бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров.

Преди да влезе в управата на ФГВБ Кордовска бе ръководител на "Банковия надзор" в БНБ и се прочу с факта, че докато е на ръководния пост и участва в решението за поставяне на КТБ под специален надзор, успя да изтегли на каса влога си от 64 хил. евро в последния работен ден на банката. Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси, но Върховният административен съд оневини банкерката.

След този случай Кордовска напусна БНБ, но изнанедващо тогавашното ръководство на централната банка я номинира за зам.-председател на ФГВБ - институцията, която трябваше да изплати гарантираните суми на клиентите на фалиралата КТБ. 

По имиджа на фонда удрят и други спорни назначения. През март тази година временното служебно правителство на Гълъб Донев преназначи за втори мандат Матей Матев като управител на фонда. Матев пое поста през 2019 г. при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Дотогава той бе адвокат на синдиците на КТБ по делата за активите и пасивите на фалиралата банка. Според "Капитал" юристът е свързан с кръга "Пеевски".  За първия си мандат той бе назначен в непрозрачна процедура с неясни критерии, като решението бе взето на неприсъствено заседание на тогавашния МС. По подобен начин се случи и преназначаването му за втори мандат. 

Освен това одит на Сметната палата, на който дълго време не се даваше публичност, разкри, че синдиците на КТБ са плащали продължително възнаграждения за адвокатски услуги на сина на Матев. Този път обаче антикорупционната комисия не разследва дали има конфликт на интереси, защото ръководството на ФГВБ не фигурира сред длъжностните лица, които са в обхвата на закона за противодействие на корупцията. Едва от началото на октомври ФГВБ бе включен с последните промени в закона.

Последвайте ни и в google news бутон