Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет кадрува и във фонда - гарант на влоговете

Временното правителство реши да даде нов мандат на председателя Матей Матев

МС
Кабинетът "Донев" не спира да кадрува.

Временното правителство, чиято основна задача е да организира предсрочните парламентарни избори, продължава да кадрува по високите етажи на властта. Поредният случай се отнася за Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ).

Въпреки че съвсем скоро може да има редовен кабинет, служебните министри решиха да побързат и да дадат нов 4-годишен мандат на досегашния председател на фонда - Матей Матев. 

Служебните министри явно не се впечатляват от критики и продължават да въртят кадровата "метла". Не минава и ден без уволнени началници и назначаване на нови хора на важни постове в администрацията и в държавните фирми.

Матев пое поста през 2019 г. при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Дотогава той бе адвокат на синдиците на КТБ по дела, свързани с активите и пасивите на фалиралата банка. Според "Капитал" юристът е свързан с кръга "Пеевски". Матей Матев замени Радослав Миленков, който пък стана подуправител на БНБ и ръководител на ключовото управление "Банков надзор".

Преди четири години Матев оглави фонда за гарантиране на влоговете в непрозрачна процедура с неясни критерии. Решението бе взето на неприсъствено заседание на тогавашния МС. Сега преназначаването е станало по подобен начин - тихичко, след неясна процедура. 

Служебният кабинет "блесна" с поредно странно назначение.  Славина Иванова, съветничка на министъра на енергетиката Росен Христов, е станала член на Съвета на директорите на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", разкри "Капитал".