Quantcast

Медия без
политическа реклама

Собственичка на барове стана директор в държавната фирма за язовирите

Съветничката на енергийния министър Славина Иванова е назначена в борда на предприятието

Илияна Кирилова
Министър Росен Христов очевидно цени високо качествата на сътрудничката си Иванова.

Служебният кабинет "блесна" с поредно странно назначение. Славина Иванова, съветничка на министъра на енергетиката Росен Христов, е станала член на Съвета на директорите на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", разкри "Капитал". Назначението е дело на друг министър, на икономиката, защото държавната фирма е на негово подчинение. Няма данни да е проведен конкурс.

Забележително е, че младата дама има интереси в частния бизнес в сфери, твърде отдалечени от енергетиката и язовирите. Според Търговския регистър Славина Иванова е съсобственик на  дружеството "Джипси бар Лозенец" заедно с Ивайло Драгнев. Тя е и едноличен собственик на "Джипси бохо бар". На къмпинг "Градина" има плажно заведение с това име. 

Служебните министри явно не се впечатляват от критики и продължават да въртят кадровата "метла". Не минава и ден без уволнени началници и назначаване на нови хора на важни постове в администрацията и в държавните фирми.

Миналия септември водещата на тв предаването "Защо, г-н министър" изненада Росен Христов с въпроса защо е взел в екипа си Иванова, за която се знае само, че е собственик на бар.

Енергийният министър обясни, че младата жена е веща в управлението на международни проекти и затова я е назначил за съветник. В профила си в LinkedIn Иванова сочи, че е завършила публична администрация в Югозападния университет "Неофит Рилски" през 2015 г. В декларацията си по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена миналия август, съветничката е написала, че  е "управител на дружество". В Търговския регистър тя фигурира като управител на 4 фирми - ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и "Иваделс - 999 - Славина Иванова" ЕТ. В първите две фирми Иванова е вписана като съдружник, в другите е единствен собственик.

Славина Иванова не е пожелала да коментира назначаването си в язовирното предприятие пред "Капитал", насочила репортера към медийния съветник на Министерството на енергетиката. От МЕ заявили, че тя е най-подходящият избор за поста, без да се аргументират.

 

"Формалности"

Съветът на директорите на държавната фирма е седемчленен, като номинациите за борда се правят от няколко министерства. Иванова е от квотата на енергийното. От документите в Търговския регистър се вижда, че мандатите на директорите изтичат на 17 юли. Съветничката на Росен Христов също е назначена дотогава. Вероятно това, че е "временно" на поста, е послужило като претекст да избегне провеждането на конкурс. 

Язовирното предприятие е едно от държавните дружества, за които служебният кабинет неотдавна  премахна тавана на заплатите. Възнагражденията на директорите са тайна.

Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми.