facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи

1 356
 Снимка EPA/BGNES
Мишел Пиколи на филмовия фестивал в Локарно през 2007 г.

Мишел Пиколи, един от най-оригиналните и многостранни френски актьори от последния половин век, е починал на 94 години. 

„Мишел Пиколи изгасна на 12 май в прегръдките на съпругата си Людивин и на децата си след мозъчен инсулт", пише в съобщението на семейството му, предадено от Жил Жакоб, приятел на актьора и бивш президент на кинофестивала в Кан.

Пиколи е роден на 27 декември 1925 г. в Париж. Участвал е в над 100 филма. Славата идва при него благодарение на работата му с някои от най-големите френски режисьори през 60-те години.  

През 60-те и 70-те на миналия век участва в редица филми на великия Луис Бунюел - "Дневникът на една камериерка" (1964 г., с Жана Моро), "Дневна красавица" (1967 г., с Катрин Деньов), "Дискретният чар на буржоазията" (1972 г.).

Незабравимо остава партньорството му с Брижит Бардо в класиката „Презрение“ от 1963 г. на Жан-Люк Годар, а с Уго Тоняци и Марчело Мастрояни правят безпощадна сатира на консуматорското общество в "Голямото плюскане".

Някои от най-добрите актьорски изпълнения на Пиколи са под режисурата на големия френски майстор Клод Соте: в „Нещата от живота” (1970), „Макс и железарите” (1971), „Венсан, Франсоа, Пол и другите” (1974), „Мадо” (1976), в които играят също Ив Монтан, Жерар Депардийо и Роми Шнайдер. Последната му голяма роля на екрана е в "Имаме папа" от 2011 г. 

Работата на Пиколи е удостоена с престижни награди, включително и от филмовите фестивали в Кан и Берлин.

 

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2511 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1259 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1897 6

Коментари

Epikur

 

  Нека да почива в мир !  Не е от най-познатите френски актьори, гледал съм обаче  филм с него на видеокасета. Казваше се "Доктор Тейран". Знаменита  игра на актьора, направо гениална. Имат си французите големи и това е. Невероятното рекламиране в САЩ на някои не толкова даровити актьори и актриси ги прави звезди, без реално основание, а Европа не отстъпва и често създава по-качествени, без да са толкова известни. Да пътува към вечността изпратен с ръкопляскания !!!

Lillian
снимка на Lillian

светъл път на душата му!

един от най-великите актьори във френското и световно кино

много го харесвам,  гледала съм безброй пъти филмите му, много съм му благодарана!

Nickolas

Мишен Пиколи го бях позабравил, но миналия месец гледах няколко пъти по ARTE Habemus Papam на Нанни Моретти.

И хубаво, че имаха и оригинален тон - велик! Особено сцената в автобуса! А и в хотела, и в театъра с Дарио Кантарелли! Още тогава ми се доплака за него. За него, за безкрайно хубавите му филми, за партньорите, които надживя...

Остава дълбоката следа в паметта на любителите на киното. Хубава възраст! Дано е била лека смъртта му. С благодарност му желая да почива в мир сега.

idunno

Един от големите актьори, оставили следа в световното кино ! Да почива в мир !

п.п. Това не е ли повод да видим някой и друг от големите европейски филми от миналия век. Вече ми се гади от боклуците от Х/Боливуд и серили Тюркмаалъ

Доц.Трътлев

Незабравим актьор. Да почива в мир.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Случайно свалих и гледах Dillinger e morto / Дилинджър е мъртъв. Голям филм с още по-голям актьор и като се ядосам си го пускам за разтуха Силно го препоръчвам Май само този и Голямото плюскане съм гледал с него. Нека почива в мир .

 

Влез или се регистрирай за да коментираш