Медия без
политическа реклама

Секссимволът на европейското кино навърши 85 (ГАЛЕРИЯ)

Ален Делон слезе от екрана, но споменът за филмите му остава

08 Ноем. 2020
 На фестивала в Кан през 2019 г. е посрещнат с овации.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На фестивала в Кан през 2019 г. е посрещнат с овации.

Ален Делон - френският актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот, днес навършва 85 години, припомнят световните агенции. Делон се превръща в легенда в световното кино благодарение на своя чар, подплатен с немалка доза арогантност. Десетилетия наред той остава идеал за мъжка красота, като името му дори става нарицателно.

България не прави изключение: международната му популярност застига и почитател(к)ите на седмото изкуство у нас, като на актьора секссимвол има посветена и песен на "Щурците" - "Ален Делон, ах, този син балон..."

„Бях програмиран за успеха, но не и за щастието“, заяви преди време Ален Делон, който се е снимал в над 100 филма. Те са привлекли общо над 135 милиона зрители. Много от филмите му, като "Под яркото слънце", "Роко и неговите братя", "Гепардът", "Борсалино", "Шокова терапия" се превръщат в класика. Работи с най-големите режисьори на своето време като Лукино Висконти, Жан-Люк Годар, Микеланджело Антониони, Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил. Споделя екрана с велики актьори като Жан Габен, Симон Синьоре, Роми Шнайдер и Лино Вентура. 

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Той твърди, че известността не му е позволила да живее като другите хора. Но актьорът не крие, че е обичал славата, преди да се отврати от нея. Делон споделя, че жените в живота му - първата му съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е.

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира в киното в „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре. На следващата година при снимките на филма "Кристина" се запознава с голямата си любов - актрисата Роми Шнайдер. В началото на 60-те заснема някои от най-добрите си филми като „Под яркото слънце“ на Рене Клеман. „Роко и неговите братя“ и „Гепардът“ на Висконти, „Затъмнението“ на Антониони.

Играе също в „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, „Убийството на Троцки“ и „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. Опитът му да пробие в Холивуд е спагети уестърнът "„Червено слънце“ (1971) на Терънс Йънг, където си партнира с Чарлз Бронсън и Тоширо Мифуне. След него продължава да се снима във филми единствено във Франция и Италия - „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“.

Актьорът има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 г., както и зад камерата. Режисира три филма, след които са "За кожата на едто ченге" и "Неукротимият".

През 80-те години на миналия век Делон започва да се занимава с бизнес. Комерсиален успех му носи парфюмът „Ален Делон“, пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие под тази марка започва производство на шампанско, коняк, часовници, очила, дрехи, аксесоари. Делон е считан за един от най-богатите хора в Европа със състояние, оценено на милиарди. Колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

Актьорът, който има и швейцарско гражданство, е известен защитник на животните. Във вилата му в Швейцария живеят няколко кучета.

Ален Делон e носител на редица отличия - „Сезар“, „Давид на Донатело“ и др. През 1991 г. е обявен за кавалер на Ордена на почетния легион, а през 2005 - за офицер. На последния (засега) фестивал в Кан през май 2019 г. той получи почетна "Златна палма" за цялостно творчество.

В последните две десетилетия той се снима все по-рядко, а След 2012 г. той окончателно слезе от екрана. През 2019-а обаче се появи за кратко (като себе си) в комедията Tout Ressemblance на реж. Мишел Денисо.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата