Медия без
политическа реклама

Музеи и галерии ще работят безплатно тази вечер

Европейската нощ на музеите започва след 18:00 ч.

18 Май 2024
Илияна Кирилова

Десетки музеи и галерии ще се включат тази вечер в Европейската нощ на музеите. Само в София ще могат да се видят над 60 изложби и други прояви. Културни институти в 25 области отварят врати за безплатно посещение в късните часове на деня, като на повечето места безплатният вход ще бъде от 18:00 или от 19:00 часа.

Представяме част от програмата в София и страната. Всички участници в столицата можете да видите на сайта на Френския институт в България, който е съорганизатор:

 

МУЗЕИТЕ

Националният исторически музей (НИМ) организира „Музикална разходка във времето“ с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични образователни ателиета, както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023".

Националният военноисторически музей (НВИМ) също обявява вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, като подготвя концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „Земята и хората“ специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции, както и временните изложби - „Умни минерали за умни телефони“, „Зелената приказка на камъка“, „,В чудния свят на конкрециите“ и „Нови постъпления 2023“.

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби „310 години пишеща машина“ (визуална история), „Полифония и техника. Динамичен диалог“ - художествена изложба на Вили Николов. Специално за инициативата „Европейска нощ на музеите“ са предвидени две демонстрации „Физика в действие - практически експерименти, които вдъхновяват и образоват“. От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба "Българска археология 2023", представяща най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон. 

Изложбата "Само диви" на Антония Маринова - Crazy и откриване на ХХ Фестивал на изкуствата „Борис Христов“, посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са акценти в програмата на Националния музей „Борис Христов“ в събота. Ще има и музикален маратон с млади таланти от Нов български университет. От екипа на музея уточняват, че входът е с живо цвете за градината на „Борис Христов“. 

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите ще може да разгледат изложбите „130 години Народен музей“, „Пътят до трапезата“ и „Бежанци“.

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота постоянната си експозиция, представяща биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да разгледат също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и специално събитие - "Опрашителите, без които не можем". Ще има също образователни занимания за ученици с учените, „Научно кафене“ за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН, както и събитието „Пътуващият кошер“: любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките“. В него любителите пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отворят техният пътуващ кошер, за да го разгледат посетителите отвътре и да надникнат в потайностите на пчелния свят.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата изложба „Богове, символи и древни знаци“ -  Регионален исторически музей – Враца, ще бъдат представени на публиката. Сред специалните събития е лекция на тема „Навременна профилактика. Чудният свят на паразитите“ с лектори доц. д-р Вера Кольовска, Тодор Белев, проф. д-р Димитър Кадийски и дмн, проф д-р Димитър Масларов. Ще има демонстрация на спортни клубове, антропологична работилница (подходяща за възрастовата група 7-18 години) и работилници. 

Националният литературен музей взема участие в инициативата с експозициите си в къща музей „Иван Вазов“ – София, къща музей „Пейо К. Яворов“ – София, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ – София, къща музей „Никола Й. Вапцаров“ - София, и в къща музей „Емилиян Станев“ – Велико Търново. 

ГАЛЕРИИТЕ

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите "Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението" и „Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство“. Във филиала на СГХГ - галерия „Васка Емануилова“ посетителите ще може да разгледат постоянната експозиция скулптури Васка Емануилова, както и изложбата "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите".

А в галерия-музей „Дечко Узунов“ може да бъде разгледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и още една изложба по случай 125 г. от рождението на големия ни художник.

Националната галерия също ще работи в Нощта на музеите. Посетителите може да посетят филиалите „Двореца“, „Квадрат 500“, „Музей за християнско изкуство“, „Музей на изкуството от периода на социализма“ и „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“. 

В зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници посетителите ще видят "Петър Дочев (1934-2024) - живопис". В галерията на СБХ на ул. „Шипка 6“ може да бъде посетена експозицията на Милко Божков. 

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се проведе в „Гьоте институт“ - България. Те ще представят изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата".

Изложбата на Кирил Божков "Акварелни портрети" може да бъде разгледана в галерия „Академия“ в събота вечерта. 

Сред галериите в София, които ще се включат в Европейската нощ на музеите, са „Аросита“, „Структура“, „Харта“, Swimming Pool, „Астри“, „Синтезис“.

Международният ден на музеите е честван за първи път през 1978 г., като целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание, припомнят от Министерството на културата.