Медия без
политическа реклама

Актрисата Мария Бакалова получи поредна награда в САЩ

„Това е филмът на Тутар, а не на Борат, и Бакалова е истинската му звезда“

10 Яну. 2021Обновена
Мария Бакалова
Туитър
Мария Бакалова

Седмо поредно отличие получи българската актриса Мария Бакалова за играта си в "Борат: Последващият кинофилм". Националният съвет на кинокритиците в САЩ ѝ присъди наградата за най-добра поддържаща женска роля.

В последните седмици 24-годишната бургазлийка спечели няколко приза за ролята си. Сред тях са тези за най-добра актриса в поддържаща роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици (NYFCC), от Асоциацията на филмовите критици в Чикаго, от колегите им в Бостън, от Кръга на филмовите критици във Флорида, от Асоциацията на филмовите журналисти в Индиана и от Алианса на жените филмови журналисти. 

След като преди четири дни българката Мария Бакалова ("Борат: Последващият кинофилм") спечели първата си престижна филмова награда в САЩ - за най-добра актриса в поддържаща роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици (NYFCC), тази седмица над нея продължава да се изсипва

Националният съвет на кинокритиците в САЩ раздаде и другите си награди. Призовете за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра кинематография и най-добра главна женска роля за 2020 г. заслужи филмът "Номадландия" на режисьорката Клои Чжао. В него 63-годишната актриса Франсис Макдорманд играе жена, която събира цялата своя покъщнина в автомобила си и пътува из американския Запад след икономическия колапс на малък град.

Наградата за най-добър актьор взе Делрой Линдо, който играе ветеран от Виетнамската война във военната драма на Спайк Лий "Da 5 Bloods".

Документалният филм "Колектив", на румънеца Александър Нанау - за унищожителния пожар през 2015 г. в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха десетки хора, бе обявен за най-добър чуждестранен филм.Тутар, а не Борат, е истинската звезда на филма 

Междувременно филмовите издания не спират да хвалят българската актриса: "Изпълнението на Бакалова в „Борат: Последващият кинофилм“ се оказа по-голяма изненада от самия филм, който беше заснет тайно и обявен месец преди премиерата си в Amazon Prime Video, точно преди президентските избори — пише специализираният сайт FilmSchoolRejects в обзорния си текст, посветен на най-впечатляващите  актьорски дебюти през годината. — Вече изгряваща актриса в родната си страна България, Бакалова избухна в световното кино с главната роля на Тутар, 15-годишната дъщеря на Борат във филма на Саша Барон Коен“.   

В противовес на идеята да бъде „връчена“ като дипломатически подарък на Майк Пенс, именно феминисткото пробуждане на Тутар, а не нейното сексуално обективиране, е двигателят на разказа във филма, продължава изданието. Това поставя Бакалова наравно Коен като фокус на филма и тя се справя идеално с тази отговорност. В чисто комедиен смисъл, тя не е просто допълнение на опитния си колега: в сцени като бала на дебютантките Бакалова е толкова готова да навлезе в територията на шокиращия хумор, колкото и той. А със соло изпълнения, като импровизираното ѝ слово за радостта от самозадоволяването, се доказва като безстрашен самостоятелен талант.

 Сайтът хвали  Бакалова и затова, че е еднакво талантлива както в комедията, така и в драмата.  А пътешествието на Тутар към самооткриването и развитието на връзката с баща й внасят неочаквана емоционалност във филма и предизвикват промяната на самия Борат. Именно образът на Бакалова осигурява драматичната основа, която предпазва „Борат: Последващият  кинофилм“ от усещането за неразвито повторение на първия филм. 

„В известен смисъл заглавието е погрешно: това е филмът на Тутар, а не на Борат и на практика Бакалова е истинската му звезда“, заключава статията. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата