Медия без
политическа реклама

Заплашилият Ива Митева остава за постоянно в ареста

Мъжът беше конвоиран в София, след като първоначално не се яви в съда

09 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Мъжът, който е обвинен, че е заплашил председателя на Народното събрание Ива Митева с убийство, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдът на втора инстанция, след като преди седмица Любомир Яков беше пуснат под домашен арест, предаде БНТ. "Съжалявам, не съм имал умисъл да го направя”, каза обвиняемият в съдебната зала.

По-рано днес не беше ясно къде се намира 26-годишният мъж. "Яков е без телефон и без пари. Тръгнал си е пеш за село Краснава, а това са 162 км", коментира адвокатът му. От прокуратурата заявиха, че са правили проверка и са установили, че не се намира на адреса, на който живее баба му. В съдебна зала стана ясно, че Яков е забелязан в компютърен клуб в Стара Загора. Съдът разпореди да се направи справка по телефона дали той е там и дали е ясно къде се намира в момента.

По-късно се разбра, че е задържан от полицията в Стара Загора. Направен му е преглед от лекари за наличието на психично заболяване, но към този момент няма данни за такова. Заседанието за мярката за неотклонение на Яков ще продължи следобед, когато мъжът беше конвоиран в София. Той разказа, че когато е бил освободен от ареста, тръгнал на стоп за хисарското село Краснава, където е трябвало да излежава мярката си за неотклонение. Стигнал до Пловдив, там чакал шест часа някой да го качи. Помогнал му негов познат, който го оставил в Стара Загора.

Там Яков се върнал в интернет клуба, откъдето изпратил заплашителният имейл. Мъжът твърди, че сторил това, за да се свърже със сестра си и брат си, тъй като няма мобилен телефон. Според защитата той е излязъл от следствения арест в София с 13 лв. и не е имал възможност да пътува с обществен транспорт.

Любомир Яков беше задържан от ГДБОП заради закана, която е изпратил на имейла на правосъдното министерство. До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" на антимафиотската служба, която локализирала мъжа. След задържането му Софийската районна прокуратура съобщи, че ще поиска от съда Яков да остане за постоянно в ареста. 

Установено е, че мъжът е криминално проявен от района на Стара Загора. Има регистрации за кражби и за други закани. От партия "Има такъв народ" изразиха тезата, че заплахата срещу Ива Митева има политически контекст.

Софийският районен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" на Любомир Яков, който е обвинен, че е заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева, съобщи БНР.  Медии не бяха допуснати в залата по време на съдебното заседание.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?