Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите разиграват театър с джиповете на Рилските езера

Екоминистърът провери на място известното от много години безчинство, след което прехвърли топката на кмета на ГЕРБ в Сапарева баня

02 Авг. 2020
БГНЕС
Емил Димитров по време на друга инспекция по-рано тази седмица - на авариралия газопровод за Гърция.

Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се разходи днес до Седемте рилски езера в безсмислена акция, която само потвърди известния на всички факт, че в района на крехката екосистема от над десет години се извършва нерегламентиран превоз на туристи с мълчаливата благословия на управляващите.

"Поради сигнали за системно навлизане на превозни средства в района на Седемте рилски езера министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще провери ситуацията на място", обявиха днес от МОСВ. Няколко часа по-късно от следващото прессъобщение се разбра, че министърът излишно се е разкарвал, защото отлично познава проблема от над 10 години, а решението не е в негови ръце.

"През летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата и да се радват на красотите на национален парк. Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон, източник на нерегламентирани печалби и дейности и умишлено съсипване на природата", категоричен е министър Димитров, цитиран от пресцентъра си. Според него не може заради печалбата на 20 души да се съсипва природата, а всички останали да наблюдават отстрани. "Необходимо е местната власт да упражни правомощията си и да спре това", заяви министърът.

"Местната власт" е кметът втори мандат от ГЕРБ Калин Гелев. Гелев и днес даде да се разбере, че няма да затвори пътя за джиповете, като за оправдание викна на помощ Конституцията. "Територията е общинска и на държавата, няма как и по какъв начин да ограничим достъпа, след като по конституция всички граждани на България имат право на достъп", каза той пред БНТ. От репортажа не става ясно дали Гелев е коментирал колко законни са превозите, за които джиповете нито имат лиценз, нито издават касова бележка. Мълчание по въпроса пазят и другите ресорни министри в правителството, например на транспорта Росен Желязков.

Скандали с джиповете излизат на дневен ред всяко лято, но до този момент не се е стигнало до тяхното спиране. Пътят от началната станция на лифта до 17-и стълб, където е границата на Национален парк "Рила" под хижа "Рилски езера" е общинска собственост и контролът трябва да се извършва от община Сапарева баня, обясни днес екоминистърът. „Служителите от Паркова охрана, която е към Национален парк „Рила" имат правомощия по охрана от 17-ия стълб нагоре, откъдето започва територията на парка. Дотам теренът е общинска собственост и е отговорност на местната власт да контролира достъпа. Пътят се поддържа, за да бъде използван при инциденти от съответните служби", допълни той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?