Медия без
политическа реклама

Тече война кой да вземе медицинските хеликоптери

След две странни жалби и двете обществени поръчки са в съда

16 Февр. 2023

Медицински хеликоптери още няма, но тече истинска война кой в бъдеще да поеме полетите с тях. Обявеното от кабинета намерение за закриване на създаденото при правителството "Петков" отделно дружество „България хели мед сървиз“ се оспорва яростно от компания, която твърди, че всички подготвяни нормативни промени в тази посока са в разрез със закона. Въпреки липсата на парламент, който да измени закона, кабинетът се е запънал и продължава в избраната посока. 

В същото време и двете обявени обществени поръчки се обжалват с много странни мотиви. И голямата - на здравното министерство, за купуване на 6 + 2 хеликоптера, и малката - на „България хели мед сървиз“, за наемане на един хеликоптер, с който дружеството да може да се лицензира, вече стигнаха до Върховния административен съд. 

Поръчката на „България хели мед сървиз“ бе атакувана от дружество, което няма нищо общо с авиацията – фирма „Уилинк“ с предмет на дейност отдаване на аудио-визуална техника под наем. Фирмата изобщо не подаде оферта в процедурата, но твърди, че е било заинтересовано да получи поръчката. Тя не успяла да се включи заради ограничителни технически изисквания. КЗК отхвърли тази жалба и прие, че няма никакви доказателства фирма „Уилинк“ да може да извършва лизинг на хеликоптери. 

Срокът за обжалване на това определение изтече и до последно нямаше жалба, но такава крайна сметка се появи. "Издирвахме жалба в КЗК. Няма такава, така че възнамеряваме да продължим с оценяването на постъпилите две оферти", коментира изп.-директор на дружеството Георги Гвоздейков.

По-късно се оказа, че жалбата е пристигнала и фирмата е принудена да чака окончателно произнасяне на ВАС. Така сключването на договор ще бъде забавено на фона на вече обявени от служебното правителство намерения за закриване на фирмата. 

До тук транспортното министерство обявява проекти на промени в два различни документа в опит да закрие „България хели мед сървиз“. По първия проект, с който се предвижда изменение на правилника на държавния авиационен оператор и прехвърляне на дейността към него, са получени 56 страници забележки. В тях се твърди, че прехвърлянето на дейността към държавния оператор, който извършва полети само със специално предназначение, ще наруши европейските регламенти, защото тази дейност трябва да се извършва от лицензиран търговски оператор. Министерството твърди, че това не е така.

Сега за обществено обсъждане се предлага и втори документ – за изменение на наредбата за авиационните оператори. И тук в сайта за обществени обсъждания strategy.bg има постъпили пространни коментари как и тези промени нарушават закона за гражданското въздухоплаване и европейските регламенти. Не е ясно как ще приключи тази сага, след като в момента няма действащ парламент, който да измени евентуално закона. 

Междувременно има развитие и по голямата поръчка на МЗ за закупуване на 6 + 2 хеликоптера с пари по националния план за възстановяване и устойчивост. Здравното министерство пристъпи към пряко договаряне само с една фирма – италианската „Leonardo S.p.a“, която единствена подаде оферта по предходна открита процедура, но предложената тогава оферта бе прекалено висока.

Изненадващо, прякото договаряне сега е обжалвано от фирма  "Бел текстрон инк“. Фирмата твърди, че е имала намерения да се включи в предходната процедура, без да става ясно защо не го е направила. Отделно дружеството обвинява М3, че в прякото договаряне е заложило незаконно по-висока прогнозна стойност от получената оферта по предходната процедура. КЗК отхвърли тези твърдения като неверни, а справка в документацията потвърждава това. КЗК се произнесе и че фирмата няма правен интерес да оспорва процедурата, тъй като не участва в нея. Това не е отказало дружеството да обжалва и сега и МЗ ще чака произнасяне на ВАС.

Всяко отлагане прави договора много рисков заради изискването първия хеликоптер да бъде доставен до края на годината. В противен случай България ще загуби 20 млн. лв. финансиране по стария програмен период за едната машина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата