Медия без
политическа реклама

Тагарев: С президента си говорим доста добре

Трябва да си мерят приказките всички, които се упражняваха в остроумие спрямо българската армия, смята военният министър

24 Септ. 2023
Илияна Димитрова
Според Тагарев правилно е поискана оставката на шефа на ДАНС.

Изненадващо меко се изказа военният министър Тодор Тагарев за отношенията си с президента Румен Радев. Тагарев е известен с твърдата си подкрепа за Украйна във войната й с Русия, докато държавният глава е категорично против предоставянето на военна помощ за Киев. Въпреки това, двамата изглежда работят добре, след като Тагарев заяви тази вечер пред Нова ТВ, че с Радев "говорим доста добре".

"Ние обсъждаме въпроси, които са законодателно фиксирани; по които решението не се взима само от президента или само от изпълнителната власт, а трябва да имаме общо разбиране. Независимо кой какви етикети ни слага, ние сме длъжни да работим заедно", изтъкна военният министър. Той уточни, че с президента имат сходни разбирания за проблемите на армията, макар и не винаги по решенията, но важното според него е, че такива решения могат да се намерят в една професионална дискусия.

В същото време Тагарев подкрепя плана на ПП-ДБ да ореже правомощията на президента в сектора за сигурност. Тагарев напомни, че по време на служебната власт на Радев е сменен целият ръководен състав на спецслужбите. "Съвсем нормално е изпълнителната власт и мнозинството да искат промяна, за да можем да работим с тези служби. Ежедневно със службите работи не президентът, а изпълнителната власт. Президентът получава докладите в пълен обем, но това не е оперативната информация за взимане на решения в реално време", изтъкна министърът.

Той обаче твърдо продължава да отхвърля намерението на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов да се обединят цивилното и военното разузнаване в единна служба. Атанасов не намери подкрепа за тази идея от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и в знак на протест се отказа от председателския пост на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. "За мен сливане на две организации без предварителен анализ докъде ще доведе това, по принцип не е приемливо", заяви Тагарев. По думите му, министърът на отбраната и висшето военно ръководство работят непрекъснато с военната разведка, включително и в мирно време. "Не си представям как този тип дейност може да бъде изведена от министерството на отбраната", отбеляза министърът.

От друга страна обаче, той се изказа положително за искането на Атанасов за оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Според Тагарев държавните служители не могат да си позволяват политически оценки и атаки, какъвто е случаят с изявлението на ръководството на ДАНС срещу бившия премиер Кирил Петков.

Тагарев беше видимо недоволен от критиките в социалните мрежи за кадрите от обезвреждането на дрона, паднал в Тюленово. На тях се виждаше служител, който пуши цигара, а самият сапьор беше по потник, което предизвика недоумение и насмешка. Според военния министър обаче пушенето в случая не е имало отношение към безопасността, а помагало на военните да се справят със стреса; що се отнася до потника, причината сапьорът да не носи костюм е, че така имал повече свобода на действие. "Обръщам се към политици и инфлуенсъри, изглежда беше накърнено тяхното естетично чувство. Армията няма да се смени с избори, да дойде някаква по-хубава армия. Ние трябва да работим, за да се развива максимално добре. Трябва да си мерят приказките всички, които се упражняваха в остроумие", обърна се Тагарев към критиците.

Що се отнася до планираната нова военна база край Ямбол, Тагарев твърди, че това ще бъде българско съоръжение, което само ще бъде ползвано от силите на НАТО, разположени на нашата територия, за да ни защитават. Според него политиците, които говорят срещу изграждането й, действат не само срещу националната сигурност, но и срещу икономическите и социални интереси на Ямбол и близките населени места.

Ключови думи:

Тодор Тагарев

Още по темата