Медия без
политическа реклама

Сашо Дончев: Имаме нужда от друга държава

Трябва да се даде максимална свобода на общините, защото проблемите трябва да се решават там, където възникват, смята бизнесменът

16 Дек. 2023Обновена
Сашо Дончев
Илиана Димитрова
Сашо Дончев

"Имаме нужда от друга държава, но няма да стане с тази конституция", заяви мажоритарният собственик на "Овергаз" АД и издател на "Сега" Сашо Дончев в предаването на "Дарик" "Стълбището". 

"Известно е, че съм либертарианец и съм против всякаква намеса на държавата в икономиката. С конституцията създаваме фикция, наречена държава, и ѝ вдъхваме живот, като отчуждаваме права. Имаме нужда от друга държава, но няма да стане с тази конституция. Съдебната състема е гнила и съм скептичен, че ще се поправи с промените, които ще гласуват сега. През 90-те години на миналия век трябваше да се деконструира тоталитарната държава. Трябваше да се даде максимална свобода на общините. Защото ние живеем в общините и проблемите трябва да се решават там, където възникват. Ако това не се случи, нищо сериозно няма да се промени. Тази деконструкция щеше да роди много местни политически проекти. Видяхме го и сега на местните избори. Не мога да кажа, че това са мечтаните политици, най-малкото защото не ги познавам. Но процесът е интересен", продължи Дончев и се аргументира, че "колкото повече държава, толкова повече изключени хора от активния живот. Няма как държавата да е важният фактор за развитието на икономиката и технологиите".

Дончев не спести критика на политиците, че онова, което липсва в речите им, е, че не говорят за етика, в парламента се държат като сражаващи се банди. А са такива, "защото на масата на преразпределящата държава няма храна за всички". "Популизмът, съчетан с етитазма, е път към фашизма и социализма", обобщи той. "Начинът, по който говорят политиците, е обиден за всички нас. Бях много приятно изненадан, когато Йордан Цонев си позволи да направи забележка на представители на "Възраждане"в парламента, че "това е институция на държавата България, в която този тон е невъзможен", отбеляза Дончев.  

Що се отнася до управляващото мнозинство, бизнесменът не е съгласен, че панацеята за неговото управление е коалиционното споразумение, което се пише в момента. "Коалиционното споразумение и желязното мнозинство от 121 гласа според мен означават задкулисие. Достатъчно беше да обявят преди 6 месеца 5-6 главни точки, по които са се споразумели, а всички останали договорки трябваше да се случват публично".

"Да се вярва, че държавата може да стане по-съпричастна, по-солидарна, е глупаво. Това не е нейна роля, а на обществото. Солидарност е имало, дори когато е нямало българска държава, зад високите дувари по време на турското робство. Защо министърът на финансите не предложи на онези, които плащат данъци, да плащат директно образованието на едно дете и това да се признава за платен данък? Същото може и да е в здравеопазването. По този начин връзката с онзи, на когото се помага, със сигурност заздравява. А когато се намеси държавата, тази връзка отслабва", обясни Дончев.

Той разви тезата, че държавната намеса в образованието трябва да изчезне. Така, както е например в Нидерландия, и почти напълно в САЩ. "Не игнорирам помощта на държавата за социално слабите, но не бива да ми нарежда да правя с моите пари неща, които противоречат на моите разбирания", каза бизнесменът, чиято фондация "Дончев" е собственик на училището "Българско школо".

Продължавайки темата за вредната роля на държавата, той обясни, че парламентът няма място в предстоящата продажба на частния "ЛУКойл-Нефтохим".

"Държавата има златна акция там, може да изисква информация и може да я предоставя на обществото. Но не е работа на парламента със 160 гласа да одобрява или отхвърля продажбата. Задача на държавата е да осигурява конкуренция чрез Комисията за защита на конкуренцията, но точно това не прави. Това е най-глухата и сляпа комисия.", заяви Дончев. 

За паметника на съветската армия той каза, че са се изприказвали много лъжи: "А той стоеше, за да показва на управляващите десетилетия наред кой ги е сложил на власт. И естествено, че трябва да бъде махнат. За съжаление, разговорът за най-близката българска история не беше доведен докрай."

Темата на днешния епизод на "Стълбището" е думата на годината. Според Дончев думата е война: "Войната е навсякъде. Разбира се, в най-трагичното си измерение е в Украйна и в Израел със сблъсъка с "Хамас". Но войната е и между институциите, войната е в отношенията между нас". 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сашо Дончев