facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Трябва да мислим как да сме по-устойчиви при следващата криза

Президентът и синдикатите обсъдиха ситуацията с работниците и работните им места
Обновена
1 204
 НСА

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на синдикатите във връзка с извънредната ситуация в страната заради разпространението на коронавируса. 

"Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса. Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори на икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване", заяви Радев.

Синдикатите призоваха час по-скоро здравният министър да консултира с тях допълнителните възнаграждения на медиците. Пламен Димитров от КНСБ поиска да се гарантира доставката на предпазни средства и да се определят пределно допустими цени на тези продукти, предимно дезинфектанти и маски. "Не е логично един гел дезинфектант 50 мл да струва 13 лв.", изтъкна той и призова също така комитетите по труд в предприятията да активират час по-скоро комуникацията с работниците, за да успокояват хората и да има дават конкретни съвети и напътствия в тази интензивна обстановка. 

"Не само в системата на здравеопазването и транспорта, на всички работни места да има предпазни средства. Посетих няколко такива работни места из страната и видях отговорни ръководители и тези предприятия благодарение на тях продължават да работят. Защото, ако работещите спрат да работят - спира и държавата", отговори Радев.

Трябва да знаем какво ще стане какво ще стане когато тази криза премине, а не да говорим на парче - заяви пък Димитър Манолов от "Подкрепа". - Сега, ако им дадем отпуска на работниците, след това, когато кризата премине, те ще бъдат лишени от отпуска. Какво например ще каже туризмът, за това че немалко хора няма да имат физическата възможност да ползват отпуската си и да ползват услугите на туризма. В момента невидимата ръка на пазара е бръкнала в държавния джоб и не иска да излезе оттам. Сега казваме, че държавата няма необходимите средтсва, а откъде ще ги има, след като работниците плащат повече, отколкото плаща бизнесът като данък печалба?"

Манолов добави, че не е необходима само да пренасяме моделите, които правят другите държави, защото в повечето случаи държавата няма финансовата възможност да го направи. А трябва да се реагира според възможностите на страната. 

Вие поставихте фундаментален въпрос, заяви президентът. "Трябва сега да видим как ще се процедира с механизмите за работа след кризата, фундаментално.  Трябва днес да мислим и действаме за България след кризата. И ние готови ли бяхме за тази криза, или тя ни изненада? Трябва така да пренастроим нашите механизми, че да сме по-устойчиви на следващата криза, независимо каква е тя - дали здравословна или друга.", допълни Радев.

Междувременно Сдружението на заведенията в България реагира остро срещу обявените засега икономически и социални мерки срещу последиците от разпространението на коронавируса. Според сдружението мерките са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!

"ЕДИНСТВЕНИТЕ, които поемат удара за спазване на карантина с цел забавяне разпространяването на вируса, са заведенията за обществено хранене и развлечение, театрите, кината и моловете. Почти всички останали предприятия работят при стриктно спазване на хигиенни условия, НО РАБОТЯТ. Обществен транспорт, шивашки цехове, фабрики и други не са в обхвата на въпросната заповед. Улиците са пълни с хора! Считаме, че тези "мерки" няма да доведат до никакъв резултат. Те са поредна лицемерна акция на държавата в името на "общественото здраве", която 100% повтаря "мерките" срещу тютюнопушенето (държавата продължи да продава цигари и тютюневи изделия, тяхната консумация не намалява и САМО НАШИЯТ БРАНШ беше принуден да води тази "битка" и, разбира се, да плати за нея)", се казва в отворено писмо на Сдружението на заведенията.

От бранша смятат, че държавата е абдикирала и не предлага никаква компенсация. "Смехотворното предложение за 60% компенсация на трудовото възнаграждение на заетите при нас не е никаква помощ. Това е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата, още повече, че не се отказват дори от здравните и социалните осигуровки на хората, които ще ползват тази "мярка", казват недоволните ресторантьори.

Затова СЗБ излиза с предложение за спешно налагане на абсолютна карантина на територията на Р България, съгласно искането на генерал Мутафчийски - затваряне на границите и забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 14 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса).

 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата: Бобоков е уговарял помилване от президента на осъден

30.06.2020

Обновена

7907 237
До работниците стигнаха 115 млн. лв. от 1 млрд. лв. за компенсации

29.06.2020

Обновена

1019 7
Румен Радев: Не вярвам в безпристрастността на прокуратурата

29.06.2020

2435 29

Коментари

Страници

Ференги

"Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, ...

Сетила се Мара....

 

Ей туканка един Президентски призив за масово паломничество до Москва на 9 май щеше да си е съвсем на мястото. Неофициално, като частни лица, неподдали се на вируса на паниката.

 

Ама язък..

Дюгюн башладъ - даул патладъ.

Диагностик

 

Радев се опитва да си върне инициативата. Свикал сега разни
работодатели, синдикати - акъл да дава, да се прави на съпричастен и
загрижен.
Късно, бате.
В съзнанието на хората завинаги ще останеш като "нулевия пациент".
Поне в морален план.
На Трети март призова народеца да се струпва на Шипка, напук на
санитарните предписания на властите. Подигра се с вируса. Направи се
на жертва - едва ли не Борисов си измисля обществена истерия, за да
възпре твоя порив към свободност...
Това няма как да бъде забравено.
А когато пандемията пламна, удобно се изпокри. Семейството ти говореше
само "през" среднощно-нервозните изблици на жена ти във фейсбук.
Сега изведнъж пак се сети, реши да наваксваш.
Късно, бате.
Оттук нататък просто ще държиш мундира на генерал Мутафчийски и ще
сервираш кафето на генерал Борисов.
Язък ти за рейтинга. Ялов е бил, оказва се.
Още днес мога да се басирам, че след година и половина (живот и здраве
да е!) България ще си има нов президент.
И като гледам, пак ще е генерал. Но истински.

 

ПИК

Джиджи

Е, то от ПИК, кво друго?! 😂

майор Цепеняков

Краставите магарета през девет баира...

Доверчивия

Стига си лъгал ти с трите ника по-горе.

Това, което Радев каза, е че вирусът е ЕДИН И СЪЩИ и в София и на Шипка, но в София има празнични мероприятия, а на Шипка в никакъв случай не трябвало да има според Борисов (и затова Борисов прекара 3 март в Турция).

Направил ли е Радев на Шипка нещо различно от това, което са направили активистите на ГЕРБ в София за националния празник? https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prezidentut-se-podigra-tnar-sofiyski-i-shipchenski-shtam-na-gripa

 

Също така Радев каза: "Това ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на слабоволието? ". Сигурен съм че точно този вирус те е раздразнил най-много https://www.24chasa.bg/novini/article/8256419

марк

 

 

 

                       Тук един цитира ПИК гаче ли тоз пасквил е част от Св. Писание... Прости Господи ...

Conviction
снимка на Conviction

По е достоверен от доста други а пък от някакво свето писание там ,писанието си го заврете някъде отзаД.

чорапа е семпъл,продажен ибрикчия, и трябва постоянен игнор.

Доверчивия

.

Direktiva

 Президентът се подигра с взетите мерки за 3-ти Март и струпа хора от цяла България да си разменят вирусите на Шипка! Сега се сетил да се прави на загрижен!

Джиджи

Да, ама от Шипка никой нищо не прихвана!!! 😊😝💃

Ференги

Разбира се.

За тази работа по пътищата дотам и обратно си има автобуси, влакове, бензиностанции, кебапчийници, кафенета и какво ли не. А ролята на Шипка беше да им обедини ефекта. 

Direktiva

Откъде си сигурен, лекарите дават минимум 14 дена инкубационен период! Затова е толкова опасен, ръсиш вируси без да си тръшнат болен, като при грип веднага!

Conviction
снимка на Conviction

теб не те ли пуснаха тогава от диспансера? !

kokaracho

Добре де, тая опорка до утре. Инкубацията и изтича. За сега болните са предимно внос, от безхаберието по границите или да :)

woogie

Радев съвсем олекна! След като се подигра на Борисов и Правителстото от връх Шипка, сега реши да изпунтира загриженост. През последните дни останах с впечатление, че Президент на страната е ген.-майор, д-р Мутафчийски. Докато Радев стана за повсеместна подигравка, д-р Мутафчийски показа величие. Той и правителството поеха задачата да спасят страната. Радев празнодумства, д-р Мутафчийски и Правителството действат.

Доверчивия

и ти си величествен като д-р Мутафчийски 💨

Danibus

И какви мерки бяха взети на 3-ти март казваш.

Джиджи

Мерките бяха взети на 13 март, миналия ПЕТЪК. ❗️😍❗️

Danibus

Анджък де 😄

letec55

Е как какви? Там от Държавния резерв това - онова... Баш тия неща, които най-много трябват и съответно най-много се търсят. Вкл. и в чужбина...

letec55

Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса.

Кажи им, президенте, в прав текст какво е това "Управление на риска", защото никой от тия мутри и обслужващите ги калинки не е чувал за тази работа...

Талибан

Ма тя тая е в самото начало, чакай нея да преодолеем...

Direktiva

 С тая се оля още в началото, за това се готви директно за следващата!

Ференги

Доверчивия

...

Направил ли е Радев на Шипка нещо различно от това, което са направили активистите на ГЕРБ в София за националния празник?

Разбира се.

Активистите са кухи дрънкала без значим авторитет.

Радев е държавен глава и носи много по-голяма отговорност.

Радев поведе нацията, уж към свобода, пък то за лична слава.

Лично Президентът в момент на национална криза се изцвъка на реда и дисциплината, пък после се чудете защо българите нарушават предстоящите карантини.

Направи го от честолюбие.

Това е неговият грях и престъпление, а не дали на билото на Шипка изобщо някой бил се заразил или не бил.

Slava
снимка на Slava

6 (Отговор на #3)

Пон., 16/03/2020 - 16:04 (нов)

Доверчивия

Стига си лъгал ти с трите ника по-горе.

Това, което Радев каза, е че вирусът е ЕДИН И СЪЩИ и в София и на Шипка, но в София има празнични мероприятия, а на Шипка в никакъв случай не трябвало да има според Борисов (и затова Борисов прекара 3 март в Турция).

 

 

Я да видим кой лъже и защо? Борисов на 3-ти март беше в София

 

"Навръх 3 март: Русия сваля драстично цената на газа за България (ВИДЕО)"

 

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/navryh-3-mart-rusiia-svalia-drastichno-cenata-na-gaza-za-bylgariia-video-2214793

 

"Цената на руския газ за България пада с над 40%, съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Той определи това като символичен подарък за 3 март и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво."

 

https://www.segabg.com/hot/category-economy/bulgariya-nay-posle-dogovori-po-niski-ceni-na-gaza

Доверчивия

https://www.informiran.net/%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85-3-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D1%8F%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8-%D1%81/

Slava
снимка на Slava

Десов разбира от кризи и риск точно 0 - нула.

Ференги

letec55

....

Кажи им, президенте, в прав текст какво е това "Управление на риска", защото никой от тия мутри и обслужващите ги калинки не е чувал за тази работа...

Болест ходи по света и не спира пред граници, умират хиляди, никой не знае как да спре тази напаст, а болните се умножават експоненциално.

Не е достатъчно обаче за Президента да се откаже от 5-те си минути лична слава.

Това ли наричаш управление на риска?

Знаеш ли, като се замисля, това наистина е прекрасен пример за управление на личния риск.

Не му го пожелавам, но ако случайно се разболее всичкият кислород на правителствена болница ще бъде на разположение за вентилиране на президентските бели дробове.

А за простолюдието ще има толкова, колкото има здравната каса.

Така че лично за него рискът беше много добре менажиран и продължава да е величина клоняща към нула.

 

zaho47
снимка на zaho47

По-важното е, че Бойко Борисов е с отрицателна проба за коронавирус!  Не се вълнувай толкова за президента и за "кислорода му"!

Slava
снимка на Slava

28 (Отговор на #21)

Пон., 16/03/2020 - 20:42 (нов)

Доверчивия

 

Не ми пробутвай сакати сайтове. Тези с които ти напомних, че лъжеш, би трябвало да те спрат от още напъни да се излагаш.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×