Медия без
политическа реклама

Радев: Трябва да мислим как да сме по-устойчиви при следващата криза

Президентът и синдикатите обсъдиха ситуацията с работниците и работните им места

16 Март 2020Обновена
НСА

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на синдикатите във връзка с извънредната ситуация в страната заради разпространението на коронавируса. 

"Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса. Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори на икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване", заяви Радев.

Синдикатите призоваха час по-скоро здравният министър да консултира с тях допълнителните възнаграждения на медиците. Пламен Димитров от КНСБ поиска да се гарантира доставката на предпазни средства и да се определят пределно допустими цени на тези продукти, предимно дезинфектанти и маски. "Не е логично един гел дезинфектант 50 мл да струва 13 лв.", изтъкна той и призова също така комитетите по труд в предприятията да активират час по-скоро комуникацията с работниците, за да успокояват хората и да има дават конкретни съвети и напътствия в тази интензивна обстановка. 

"Не само в системата на здравеопазването и транспорта, на всички работни места да има предпазни средства. Посетих няколко такива работни места из страната и видях отговорни ръководители и тези предприятия благодарение на тях продължават да работят. Защото, ако работещите спрат да работят - спира и държавата", отговори Радев.

Трябва да знаем какво ще стане какво ще стане когато тази криза премине, а не да говорим на парче - заяви пък Димитър Манолов от "Подкрепа". - Сега, ако им дадем отпуска на работниците, след това, когато кризата премине, те ще бъдат лишени от отпуска. Какво например ще каже туризмът, за това че немалко хора няма да имат физическата възможност да ползват отпуската си и да ползват услугите на туризма. В момента невидимата ръка на пазара е бръкнала в държавния джоб и не иска да излезе оттам. Сега казваме, че държавата няма необходимите средтсва, а откъде ще ги има, след като работниците плащат повече, отколкото плаща бизнесът като данък печалба?"

Манолов добави, че не е необходима само да пренасяме моделите, които правят другите държави, защото в повечето случаи държавата няма финансовата възможност да го направи. А трябва да се реагира според възможностите на страната. 

Вие поставихте фундаментален въпрос, заяви президентът. "Трябва сега да видим как ще се процедира с механизмите за работа след кризата, фундаментално.  Трябва днес да мислим и действаме за България след кризата. И ние готови ли бяхме за тази криза, или тя ни изненада? Трябва така да пренастроим нашите механизми, че да сме по-устойчиви на следващата криза, независимо каква е тя - дали здравословна или друга.", допълни Радев.

Междувременно Сдружението на заведенията в България реагира остро срещу обявените засега икономически и социални мерки срещу последиците от разпространението на коронавируса. Според сдружението мерките са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!

"ЕДИНСТВЕНИТЕ, които поемат удара за спазване на карантина с цел забавяне разпространяването на вируса, са заведенията за обществено хранене и развлечение, театрите, кината и моловете. Почти всички останали предприятия работят при стриктно спазване на хигиенни условия, НО РАБОТЯТ. Обществен транспорт, шивашки цехове, фабрики и други не са в обхвата на въпросната заповед. Улиците са пълни с хора! Считаме, че тези "мерки" няма да доведат до никакъв резултат. Те са поредна лицемерна акция на държавата в името на "общественото здраве", която 100% повтаря "мерките" срещу тютюнопушенето (държавата продължи да продава цигари и тютюневи изделия, тяхната консумация не намалява и САМО НАШИЯТ БРАНШ беше принуден да води тази "битка" и, разбира се, да плати за нея)", се казва в отворено писмо на Сдружението на заведенията.

От бранша смятат, че държавата е абдикирала и не предлага никаква компенсация. "Смехотворното предложение за 60% компенсация на трудовото възнаграждение на заетите при нас не е никаква помощ. Това е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата, още повече, че не се отказват дори от здравните и социалните осигуровки на хората, които ще ползват тази "мярка", казват недоволните ресторантьори.

Затова СЗБ излиза с предложение за спешно налагане на абсолютна карантина на територията на Р България, съгласно искането на генерал Мутафчийски - затваряне на границите и забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 14 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса).

 

Ключови думи:

синдикати, президент

Още по темата