facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Проверката в НАП - теч има, щети също, виновни - не

Агенцията е обект на посегателство и не следва да носи отговорност, обяви шефът на данъчните Галя Димитрова
Обновена
3 469
 Pixabay

С гласовете на управляващите парламентът одобри доклада на временната анкетна комисия, която трябваше да изясни обстоятелствата около източването на личните данни на близо 5 млн. данъкоплатци от сървърите на НАП. От доклада става ясно, че няма виновни за пробитите системи на приходната агенция.

С особено мнение са подписали документа депутатите от БСП - Румен Гечев, Иван Иванов и Жельо Бойчев. В мотивите си те изтъкват, че в него не се "извежда по ясен и категоричен начин отговорността на ръководствата на Министерството на финансите и на НАП". Според тях принципалът на НАП - министерството на финансите, би трябвало да отговаря за всички технически, софтуерни, кадрови и организационни мерки, а отговорността му била посочена "ясно, детайлно и недвусмислено от проверката на НАП, осъществена от Комисията за защита на личните данни".

Анкетната комисия предлага да се създаде възможност за персонално носене на отговорност от тук нататък. Тя обаче ще бъде за подизпълнителите, с които Министерството на финансите ще сключва договори. 

Иначе депутатите от временната комисия са стигнали до извода, че през последните 20 години цялата комуникационна и информационна инфраструктура на държавната администрация е изграждана поетапно като самостоятелни системи. Това създава проблеми, защото никой не е мислил за интегрирарането на новите софтуери със старите. Създават се пробойни, които никой не е намерил за нужно да запуши. Същата е констатация и на Държавната Агенция "Електронно управление", когато нейното ръководство беше изслушано в комисията. 

Като друг проблем е откроено провеждане на обществени поръчки и сключване на договори за закупуване на нови софтуери без осигурена поддръжка.

Членовете на анкетната комисия препоръчват да се извърши пълен одит на системите на всички централни и общински администрации. Препоръчва се и по-добър подбор на ИТ-специалистите в администрацията, като се обръща повече внимание на образованието и специалността на кандидатите, а също така и се преразгледат възнагражденията. Предлагат и да се промени Закона за защита на личните данни, с която да се даде право на КЗЛД да има да право да търси и реализира наказателна отговорност спрямо администраторите на лични данни при извършено престъпление. Освен това се предлагат и по-високи наказания за компютърните престъпления, които към момента са доста малки.

КАКВО КАЗАХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

От обясненията на Красимир Ципов от ГЕРБ, който беше председател на временната комисия, излезе, че основният проблем бил в ревностното желание на данъчните да свършат по-добра работа. „НАП, в желанието си да предоставят повече електронни услуги на българските граждани, не са положили достатъчно усилия за осигуряване на информационната сигурност и те признаха това”, посочи Ципов. Той изтъкна още, че за последните 20 години не се инвестирало достатъчно за създаването и поддържането на информационни системи за защита. И призова да не се правят политически изводи по киберинцидента, докато не приключи воденото досъдебно наказателно производство.

КАКВО КАЗАХА ДАНЪЧНИТЕ

Галя Димитрова, изпълнителният директор на НАП, свали за пореден път всякаква отговорност от агенцията, както и лично от себе си за случилото се. „НАП, като обект на злоумишлено посегателство, не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последствия ... НАП, като всеки друг субект в електронния свят, не е застрахован от злонамерени престъпления.” На това основание данъчните отхвърлят като неправилна наложената им санкция от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Пред депутатите Димитрова се впусна в сложна и неразбираема компютърна терминология, за да опише какви мерки е предприела агенцията за защита на информацията. В същото време призна, че ЕС и ОИСР продължават да не допускат НАП до международния обмен на данъчна информация, докато агенцията не докаже, че може адекватно да защитава сигурността на данните.

КАКВО СИ ГОВОРИХА ДЕПУТАТИТЕ

Обсъждането на доклада на комисията в пленарната зала почти не засегна съдържанието му, а премина в политически и персонални нападки между депутатите. Началото даде Румен Гечев от БСП, който с насмешка разказа, че в звената за информационно обслужване на НАП служителите с образование в областта на компютрите били малцинство. „Има учители, пожарникар, топло-ядрена енергетика, аграрна икономика, химик, хранително-вкусова промишленост, геодезист, фотограф, опазване на околната среда, щурман насочвач, специалист по спортна стрелба”, изреди Гечев, съпроводен от смеха на колегите си.

„Разбрахме, че щурман насочвач не може да работи в НАП. Че ние имаме президент летец. Какъв е проблемът?”, отвърна Маноил Манев от ГЕРБ. А след като социалистите настояха за поемане на отговорност и оставки, гневно ги нападна: „Вие, наследниците на комунистите, обичате да раздавате присъди, но това време няма да се върне.”

„Ама, уважаеми колеги, 80 процента от вас са бивши членове на БКП. Г-н премиерът е бил активен член на БКП, а вие го обиждате. Аз съм възмутен”, иронично му отвърна Румен Гечев. Пререканието стана толкова остро, че накрая депутатите излязоха в почивка, за да се успокоят страстите.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ затвърди създаването на паралелната НСО

01.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

684 4
Подаването на финансови отчети на едно гише се отлага за 2022 г.

13.03.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1148
ГЕРБ, патриотите и ДПС заметоха напълно скандала в БНР

05.03.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3762 13

Коментари

bay Dragan

Абе преди има-няма два месеца беше задържан голям разбойник - патрон на компания регистрирана в УСА. Компанията събираше информация за различни регистрирани компании  тук. Супер кибер разбойник го представиха политици и ченгета. Забравих даже с подробности конкретната му дейност 

Кво стана с този случай? Някой знае ли? / или уйде под хасъра/

Калпазанче

Комунистите

За всичко са виновни комунистите!

За АКТА, и за газ от шистите,

за две Българии харизани,

за туй виновен комунизма е.

Разграбените ТЕ-КЕ-ЗЕ-та,

и за опоскани мазета,

за наводнения и земетръси,

за туй, че Дянков ни изръси,

за Боцевите  авиони,

и за слушалките -купони...

И  всичко туй от комунистите!

Виновни са! A ГЕРБ са чистите!

Wolf ACE

Здравейте циркаджии! Гнус! Пфу!

tatyana1

Божие дело е, предполагам? Досущ като земетресенията 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×