Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се провали още на старта на делото НАПлийкс

Съдът върна досъдебното производство на държавното обвинение

05 Апр. 2023
БГНЕС
Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров

Прокуратурата се провали още на старта на делото за хакерската атака срещу сървърите на НАП през 2019 г., която доведе до безпрецедентен теч на лични данни. Софийският градски съд реши днес, че държавното обвинение е допуснало сериозни процесуални грешки и му върна делото за отстраняването им. 

Съдът прецени, че допуснатите нарушения са лишили подсъдимите от възможността да научат в какво престъпление са обвинени и е ограничило правото им на защита. СГС също изтъкна, че е абсолютно задължително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат изложени в хронологична последователност действията на подсъдимите по извършване на престъплението. В обвинителния акт има и противоречие относно твърдяната форма на вина – веднъж е посочен евентуален умисъл, а в друга част, че има пряк умисъл.

Прокуратурата може да оспори определението на съда за връщането на делото пред горната инстанция.

Подсъдими са шефът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те са привлечени към наказателна отговорност по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката", защото според прокуратурата са имали цел да засегнат властта, а хакерската атака е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй.

През февруари Административният съд – София-град реши, че Националната агенция за приходите е виновна за безпрецедентния теч на лични данни от масивите ѝ, тъй като не е предприела необходимите мерки за защита, с които е можело да предотврати хакерската атака. Комисията за защита на личните данни констатира преди три години и половина, че приходната агенция е бездействала по отношение на опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда. Все още се води дело и в Софийския районен съд, където НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лева, която КЛЗД ѝ наложи след теча на лични данни.

Ключови думи:

НАПлийкс

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?