facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Противоепидемичните мерки: Хиляди проверки, малко нарушители

РЗИ най-често глобяват за неправилно поставена маска или за липсата на такава
1 845
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Глобата за неправилно поставяне на маска или липса на такава в затворени помещения е 300 лв.

Хиляди проверки, малко нарушения. Така накратко могат да се обобщят резултатите от проверките на регионалните здравни инспекции по спазването на противоепидемичните мерки, показа проучване на "Сега". Информацията бе поискана заради изявленията преди месец и половина, че правителството взема курс към засилен контрол за нарушения на изискванията.

"Сега" попита около половината от РЗИ-та у нас, избрани на случаен принцип, сред които и най-големите в София, Пловдив, Варна и Бургас, колко проверки и в какви обекти са направили от 22 юни досега, какви са най-често срещаните нарушения, както и какви глоби са наложени. Отговори получихме от 8 регионални здравни инспекции. Грубите изчисления сочат, че установените нарушения са едва 2.5% от всички направени проверки (150 издадени акта за установяване на административно нарушение в резултат на около 6000 проверки), което е силно изненадващо на фона на повсеместното пренебрегване на ограниченията, което се вижда с просто око и на което медицинските специалисти отдават сериозното увеличение на заразени с Ковид-19 у нас.

Ето какво показват резултатите от проверките на 9-те РЗИ-та, откликнали на въпросите на "Сега":

От 22 юни до 24 юли РЗИ-Монтана е направила 319 проверка във връзка със спазване на противоепидемичните мерки. Те са били в спортни и спа центрове, фитнес зали, хотели, къщи за гости, транспортни средства, детски ясли и градини, училища, лечебни заведения, домове за стари хора, питейни заведения, ресторанти и др. Резултатите от проверките показват, че "като цяло се спазват противоепидемичните мерки по отношение на извършването на дезинфекция, спазването на дистанция от 1.5 м, както и носене на маски на закрито от персонала и гражданите", заключават от РЗИ-Монтана. И добавят, че констатираните нарушения са основно за неспазване носенето на маски на закрито. Издадени 17 акта за установяване на административни нарушения.

От РЗИ-Сливен във въпросния период са направили 518 проверки, някои от тях заедно с Агенцията по храните, МВР и инспекцията по труда. Те са били в обекти с обществено предназначение, в лечебни заведения, производствени предприятия, търговски обекти, заведения за хранене и развлечения. Издадени са 6 предписания за предприемане за задължителни противоепидемични и хигиенни мерки, съставени са 3 акта на физически лица за установяване на административни нарушения за неспазване на мерките, разпоредени от здравния министър.

Във Велико Търново са направени 713 проверки, някои от които съвместно с органите на реда. 175 от тях са в магазини, кафета, сладкарници, баничарници и др., 113 в хотели и къщи за гости, 77 във фризьорски салони, 71 в заведения за болнична и доболнична помощ, 66 в плувни басейни, 67 в детски градини и училища и т.н. Издадени са 14 предписания - за 3 плувни басейна, 2 магазина за хранителни стоки, 3 детски заведения, 2 социални дома, хотел, читалище, студентско общежитие, магазин за козметика, и са съставени 11 акта на физически лица - всяко по 300 лв. - за неправилно поставени маски или липса на такива. Наложена е една имуществена санкция в обект за бърза закуска в Търново. "Най-често констатираното нарушение е неправилно поставените защитни маски от персонала в обектите", казват от РЗИ-Велико Търново.

В Русе регионалната здравна инспекция е извършила 305 проверки, като най-много са били те във фризьорски и козметични салони - 76, в заведения за хранене - 65, в детски градини - 37, в офиси на административни учреждения - 28 и др. И тук констатациите са, че като цяло се спазват въведените противоепидемични мерки като спазване на дистанция, дезинфекция - в обектите са осигурени дезинфекционни материали, както и лични предпазни средства за персонала на обектите, в т. ч. и предпазни маски за лице. Най-често срещаното нарушение отново е неправилната употреба на лицеви маски на закрито - непокриване на носа, носене под брадичката, както и неносене на такива, заключават още от РЗИ-Русе. За неносене на маска оттам са съставили 6 акта за административни нарушения - 1 на служител в магазин за хранителни стоки и 5 на физически лица.

Най-изчерпателни са от РЗИ-Пловдив, откъдето дават разбивка седмица по седмица, като освен обичайните проверки на обществени обекти са правили и проверки на лица, подлежащи на карантина. Общо там са направили 2552 проверки, от които над 1200 на лица, поставени под карантина. Съставени са 52 акта за установяване на административни нарушения, като тук не са включени само правилата във връзка с коронавируса, а и други. 13 от тях са по 300 лв. - за пушене в закрити обществени места, 32 - по 300 лв. за непоставяне на маски, 1 - за тютюнопушене на закрито за 3000 лв., 4 акта са съставени за липса на дезинфектанти - за по 500 лв., и 2 за превишен капацитет на заведения - също по 500 лв.

РЗИ-Ямбол са направили 361 проверки от 22 юни до 26 юли. Установено е, че най-често се нарушават мерките за носене на защитни маски на закрито, спазването на алгоритъма на дезинфекционите мероприятия в обекти с обществено предназначение или в търговски и други обекти, които предоставят услуги на граждани - при избора на дезинфектант и  съответно начина на прилагане на дезинфектанта за повърхности, както и при осигуряването на дезинфектант за ръце на входа на обекта, посочат оттам. През периода са издадени 9 предписания и са съставени 7 акта за установяване на административно нарушение за неизпълнение на изискването за носене на защитни маски или защитни шлемове при  непосредствено обслужване на клиенти в търговски обекти. Ще бъдат издадени наказателни постановления, като минималната сума за нарушението неносене на маски, шлемове или друго предпазно средство е 300 лв., припомнят оттам.

От 22 юни до 24 юли от РЗИ-Варна пък са направили 479 проверки в молове, детски градини, хотели, здравни кабинети, салони за красота и т.н., включително 15 съвместни проверки с МВР след 22 часа в дискотеки и нощни заведения. За периода са връчени 4 предписания за провеждане на задължителни противоепидемични мерки, касаещи организиране на спортни срещи на стадион и в спортна зала, както за спазване на мерките в кол център и павилион за бързо хранене. Обработени са 17 жалби и сигнали, свързани главно с неносенето на маски от персонала на закрити обществени места като градския транспорт, кафенета и т.н., както и сигнал за струпване на много хора на кандидат-студентски изпит в Медицинския университет във Варна. При проверките не са установени нарушения на въведените временни противоепидемични мерки, е заключението на РЗИ-Варна.

От РЗИ-Шумен данните са само за юни, тъй като за юли предстои да бъдат обобщени. През миналия месец там са направили 288 проверки, 63 от които в заведения за обществено хранене, 100 - на други юридически лица, 32 - на спортни и фитнес зали, 54 на училища, детски градини и ясли и др. Съставен е само един акт на физическо лице за нарушение на забраната за носене на маска за лице.

РЗИ-София пък е извършила 712 проверки по спазване на противоепидемичните мерки в спортни обекти, фитнес зали, големи търговски центрове -тип МОЛ, плувни басейни, специализирани институции за предоставяне на социални услуги (домове за стари хора), детски градини и ясли, фризьорски салони, автогари, административни сгради, офис сгради, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и нощни заведения. За констатирани нарушения на противоепидемичните мерки на отговорните лица са съставени 56 акта за установяване на административни нарушения. По голяма част от нарушенията отново са свързани с липсата или неправилното поставяне на лични предпазни средства (маски за лице, шал и други) за еднократна или многократна употреба, покриващи носа и устата.

От РЗИ-Благоевград пък не дадоха информация с мотива, че данните трябва да бъдат поискани по закона за достъп до обеществена информация.

 

ГЛОБИ

Съгласно Закона за здравето, който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв., припомнят от РЗИ-София. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър разреши на депутатите да заседават без маски

24.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

5454 31
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

19.09.2020

1412 7
Сигналът за далавери в Благоевград стигна до финансовата инспекция

10.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3250 5

Коментари

Диагностик

Няма ли нарушители сред протестиращите? 

Полицаите да ходят задължително с маски.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

РЗИ-София пък е извършила 712 проверки

РЗИ-Пловдив,... Общо там са направили 2552 проверки, от които над 1200 на лица, поставени под карантина.

РЗИ-Варна пък са направили 479 

Русе регионалната здравна инспекция е извършила 305 проверки,

 РЗИ-Сливен във въпросния период са направили 518 проверки

Във Велико Търново са направени 713 проверки, 

РЗИ-Ямбол са направили 361 проверки от 22 юни до 26 юли.

От 22 юни до 24 юли РЗИ-Монтана е направила 319 

От РЗИ-Шумен данните са само за юни, тъй като за юли предстои да бъдат обобщени. През миналия месец там са направили 288 проверк

Ма много лъжат тези резеита. Отделно, че сравняват ябълки с чушки. Най-лъжливи се очертават Пловдив, В. Търново и Сливен. Пловдивчани са се скъсали от проверки- 3,5 пъти повече от София и 5 пъти повече от Варна, с които са от един калибър.

В. Търновските хигиенисти са направили 2 пъти повече проверки от сходните им Шумен, Ямбол и Монтана

А Сливинскити РЗИ са 1,5 пъти по-проверяващи от подобните им. Тъй като имам известна представа за действителността в Сливин, мога да кажа, че РЗИ са се заключили и никого не пускат да влиза или излиза от сградата им от 13 март насам.  Пазят се от ковид. Не мога да си ги представя, че са се осмелявали да излязат по 35 пъти на ден, камоли да правят по 35 проверки на ден .

VBA...

Щаба на генерал Мутафчийски отново наду свирката:-----

обаждат се по телефона и му нареждат....

 

  До края на месец август заразените от корона вируса да достигне

  на ден до 1000-1100 болни. При липса на легла в болниците, заразените да се насочват

  в хотелите по черноморието, които не са отворили за се сезона.

  Държавата поема разходите.

Аладар

В Русия който има антитела след оздравяване не носи маска. Искат документ за антитела от лаборатория.

Влез или се регистрирай за да коментираш