Медия без
политическа реклама

Проблем се появи в тунел "Железница" дни след откриването му

Причината е аварирал автомобил, който спукал гума при преминаване върху шахтата, твърди АПИ

02 Март 2024
МРРБ
Тунел Железница

Капак на шахта се размести в тунела "Железница" само дни след откриването му и доведе до необходимост от въвеждане на временна организация, съобщи Би Ти Ви. За определен период от време движението е било само в една лента, а максималната скорост е намалена до 40 км в час. 

От АПИ обясняват, че "движението в една от лентите в тунел "Железница" на АМ "Струма" за кратко е било ограничено поради аварирал автомобил. При преминаване върху шахта в тунела превозното средство пука гума и това е довело до разместване на капака на шахтата". 

На 20 февруари препатилото строителство на магистрали у нас ще преживее исторически момент - ще бъде пуснато движението през новия тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". Съоръжението е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Строителството на най-дългият тунел започна през 2019 г. и струва 215,4 млн. лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

При откриването му бе обявено, че има всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

Ключови думи:

тунел “Железница”