Quantcast

Медия без
политическа реклама

Преговаряме да отложим затварянето на въглищните централи до 2038 г.

България ще подаде плана за възстановяване в Брюксел до 15 октомври, заяви премиерът Стефан Янев

02 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Държавата ще поиска отлагане на затварянето на въглищните централи от Маришкия басейн до 2038 г. Това съобщи пред БНТ служебният премиер Стефан Янев. 

България се е ангажирала пред Брюксел да направи това до 2036 г., припомни Янев. "По-важно е хората да имат перспектива какво икономическо бъдеще ги очаква. Като държава трябва да им представим план и да обясним на хората, че това предстои да се случи, за да няма социални сътресения", коментира премиерът Янев.

По-рано днес той съобщи, че България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. „Предизвикателствата са много. Планът в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така, най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, заяви Янев пред журналисти по време на участието си в поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. 

България остана единствената в ЕС страна с Нидерландия, която още не е представила пред Европейската комисия националния си план за възстановяване на пострадалата от пандемията икономика, за който очакваме 12 млрд. лв. европейско финансиране в следващите три години. Вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов вече обясни, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа.

България е поела ангажимент до 2035 г. да намали с 55% емисиите въглероден диоксид, а това означава да се откаже от въглищата за производството на енергия. Предишното правителство обаче не е заложило какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим този срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора заети в тази индустрия“, уточни служебният премиер. По повод драстичното поскъпване на природния газ с над 36% от 1 октомври Янев заяви, че на този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса. "Въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение“, каза той.

Янев отново посочи, че е време за "смислен дебат по темата за бъдещето на ядрената енергетика". Според него страната ни е закупила реактори, които трябва да бъдат поставени,  където е икономически по-изгодно - на площадката в Белене или в Козлодуй.

 

НАДПРЕВАРАТА ЗА "ДОНДУКОВ" 2

Служебният премиер Стефан Янев коментира днес и кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2: „Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

Още по темата