Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството пусна договора за военните кораби за 1 млрд.лв

Вероятно той ще се сключи още другата седмица с германска фирма, но италианско дружество се оплаква от процедурата

05 Ноем. 2020Обновена
Министерство на отбраната
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е тръгнал към подписване на договора за 1 млрд.лв, но очевидно това няма да стане толкова спокойно и безшумно

Министерският съвет е дал зелена светлина на военното министерство (МО) да сключи договора на стойност близо 1 млрд. лв. с ДДС за строеж на нови два модулни патрулни кораба с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, предава Капитал. Решението е взето на закрито правителствено заседание след края на редовното и не бе оповестено официално в сряда. Договорът с германската корабостроителница предстои да бъде подписан следващата седмица - по информация на "Капитал" на 9 или 11 ноември.

Проектът за строежа на двата нови бойни кораба е втората голяма програма за модернизация на българската армия, която е на път да бъде финализирана. Бюджетът, който беше отпуснат за нея от Народното събрание през 2018 г., е в размер на 984 млн. лв. с ДДС, които според проекта за инвестиционен разход трябва да бъдат изплатени за период от 9 години.

Предстои да се види дали в крайна сметка схемата за финансиране не е претърпяла промени и дали няма да има по-голяма авансова вноска от първоначално заложената. Според предварителната информация имало и такъв вариант, за да не се стига до теглене на банков кредит и до оскъпяване на сделката.

Междувременно във вторник Maritime.bg разпространи позиция на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в надпреварата. В нея се твърди, че е имало много сериозни нарушения на правилата за провеждане на процедурата, офертата била "оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена", но италианската компания не е избрана за изпълнител. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, но съдът е отказал да гледа делото по същество, защото е решение на правителството по въпрос, засягащ националната сигурност.

Само преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви, че има опит да бъде провалено подписването на договора чрез поредица обжалвания с цел в сделката да бъде включена друга държава, която не е участвала в конкурса. "В една държава, в която има проблемен конкурс, има спечелен, има съдебни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм говорил по темата умишлено, като са ме питали кога ще подпишете договор, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на отбраната, обжалване на решението на МС. На мен ми е ясно защо се прави, ясно ми е и кого искат да вкарат в тази сделка, това няма да стане", обяви още той, но не пожела да влезе в конкретност. 

Още преди време Министерството на отбраната качи Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, от който става ясно историята и основните параметри.

Договорът за новите кораби се чака на фона на плановете плащането да става на вноски. Част от планираната сума от 171 милиона лева може да бъде платена до края на годината, каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков в комисията по отбрана.  „Министерството на отбраната ще може да разплати авансово тази година от тези 171, предвидени, най-вероятно 21 авансово“, обяви той, цитиран от БНР

Величков допълни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 милиона лева за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години. Зам.-министърът не коментира неофициалната информация, че са планирани да бъдат платени по-високи първоначални вноски, за да стартира проектът.

1,625 милиард лева са парите за догодина за Министерството на отбраната. С предвидените от бюджета средства за корабите, проектът за Сухопътните войски, инфраструктурата за новите изтребители сумата става около 2 милиарда и 99 милиона лева.

Министерството поиска обаче близо 30 милиона лева повече в бюджета си за догодина. Тези пари са нужни за разходи за вече пенсионирани военни, военните съдилища и прокуратура, както и за постоянното представителство в НАТО и догодина се очаква в бюджета да има 10-процентно увеличение на заплатите.

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана одобриха на първо четене военния бюджет, като БСП и ДПС гласуваха против. 10 от депутатите в нея гласуваха „за”, 6 бяха против и само един се въздържа. Депутатите в ресорната комисия дискутираха върху военния бюджет около 2 часа.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обясни след заседанието, че проектобюджетът за догодина е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на Министерството на отбраната: „Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лв. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, т.е. заплати на военнослужещите, които се увеличават с 10%... В същото време в средствата за отбрана, които са предвидени в централния бюджет имаме разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от порядъка на 350 млн. за следващата година”, посочи Величков.

Общо за отбрана за следващата година той пресмята, че се предвиждат 2,099 млрд. лв. Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на България до 2024 г., за следващата година при разходите за отбрана като процент от БВП е записано да са 1,64.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?