Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ обещават да останат опозиция на ГЕРБ и ДПС

Нямаме желание за излизане от ЕС и НАТО, увери Ивелин Михайлов от "Величие"

10 Юни 2024Обновена
Десните очакват кабинет на ГЕРБ, ДПС и "трети смокинов лист".
Илияна Димитрова
Десните очакват кабинет на ГЕРБ, ДПС и "трети смокинов лист".

В първия си коментар на резултатите от изборите ПП-ДБ се заклеха, че ще останат в опозиция на ГЕРБ и ДПС.

"Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред", обявиха десните в съвсем лаконично изявление във Фейсбук. Така подсказаха, че очакват правителство на ГЕРБ, ДПС и трета формация, на което ще се противопоставят.

"Ние ще се борим за европейския път на България и ще се противопоставим на всеки опит за корупция и кражби на обществените средства", обещават също десните.

Тези заявки се вписват в говоренето им през голяма част от предизборната кампания, което сега изглежда като предусещане за загуба на вота.

 

ГЕРБ и ДПС не споделят плановете си

От ГЕРБ засега коментар не се очаква. По-рано днес партийният лидер Бойко Борисов каза, че такъв няма да има, докато не излязат окончателните резултати от вота, и констатира, че не вижда вариант, при който да се състави правителство. След края на изборния ден той само благодари на избирателите си за подкрепата.

ДПС тази вечер се задоволи с позиция на съпредседателя Делян Пеевски, който също изрази благодарност за получената подкрепа, но не каза нищо конкретно за политическите си планове. Днес сутринта почетният лидер на движението Ахмед Доган заяви, че според него ДПС няма нужда да излъчва премиер, а Пеевски в миналото е изявявал желание да бъде точно такъв.

Не навлязоха в подробности и ИТН, които многократно бяха сочени, а и обвинявани от ПП-ДБ, че ще подкрепят бъдещо правителство на ГЕРБ и ДПС. Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов заяви пред журналисти, че ще коментират след окончателните резултати, но се похвали, че партията му е единствената политическа сила, която вдига с 50 на сто електоралната си подкрепа.

 

"Възраждане" също остава в опозиция

Водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с видеообръщение, в което констатира, че в новия парламент дори трипартийна коалиция трудно ще направи правителство. "Няма да подкрепим друго правителство, освен с мандата на "Възраждане"", декларира той.

Костадинов определи ниската избирателната активност като "огромен и звучен шамар" на народа спрямо държавата. "Той буквално каза, че тази държава не е негова", изтъкна Костадинов. Според него това поражда опасността "всеки един местен олигарх може да вкара своя собствена партийка в парламента, която да използва, за да търгува във властта".

 

БСП също се зарича да бори ГЕРБ

Соцлидерът Корнелия Нинова даде брифинг след вота, на който отказа да коментира резултатите и бъдещите си политически действия, докато не стане окончателно ясно как приключват изборите. Тя само изрази загриженост от ниската избирателна активност - колкото да препоръча политиците да си направят изводи и да вземат мерки.

Журналистите обаче я притиснаха с въпроси дали би поела протегната ръка от ГЕРБ. Нинова възмутено отрече: "Излишно е след 10 години борба с модела ГЕРБ да ме питате дали бихме подкрепили ГЕРБ. Не!"

 

Замислите на новаците от "Величие"

Ако партия "Величие" влезе в парламента, ще поиска ревизия на българската икономика и оценка на проблемите, свързани със зелените политики, както и публично да се обяви каква е готовността на българската армия и обществената подкрепа за потенциално участие във войната в Украйна. Това политиците от формацията Ивелин Михайлов и Николай Марков пред БНТ.

Михайлов отрече твърденията, че "Величие" провежда военна подготовка. Заяви, че ставало въпрос за бизнес, който предлагал обучение по обща физическа подготовка.

От партията очертаха и няколко разлики между техните възгледи и тези на "Възраждане". "Основната позиция на "Възраждане" е, че причините България да не е добре, са външни фактори, а ние смятаме, че са вътрешни. Нямаме желание за излизане от ЕС и НАТО, защото това не е приоритетно за една държава, която - ние сме все едно един кораб, който едва се държи над водата и искаме да правим генерална реформа на кораба преди да сме го закрепили стабилно. По тази причина ЕС и НАТО не са ни проблем, проблем ни е вътрешната корупция, вътрешните проблеми в страната и трябва да се преборим с тях", заяви Ивелин Михайлов.

Последвайте ни и в google news бутон