Медия без
политическа реклама

Само ДПС се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори

ПП-ДБ, "Възраждане'' и БСП отказаха да участват в разговорите

17 Юни 2024Обновена
Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е воден от Теменужка Петкова,  Деница Сачева и Рая Назарян
Илиана Димитрова
Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян

Единствено ДПС се явиха на първия ден от преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. За днес бяха предвидени и срещи с ПП-ДБ и "Възраждане'', но те отказаха да разговарят с преговорния екип на герберите Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. 

Разговорите трябваше да започнат в 13:00 часа с ДПС. Срещата обаче започна час и половина по-късно. Оказа се, че причината е била спор между  парламентарните групи за местата в пленарната зала. От ИТН пък са настоявали парламентът да се върне в ''старата сграда''. ''Предпочитам неща от кухнята на политиката да си останат там'', заяви Деница Сачева, попитана какво точно се случило.

В преговорния екип на Движението бяха Ертен Анисова, Йордан Цонев, Байрам Байрам, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Елван Гюркаш. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски не се появи на срещата.

Виждането на ГЕРБ е за кабинет с четиригодишен мандат и за ''правителство на споделената отговорност''. Това стана ясно от брифинга на преговорния екип на герберите след проведената среща с ДПС. Екипът на Движението не взе участие в брифинга.

Сходствата, които двете формации са намерили в програмите си, са ''основните приоритети, свързани с Шенген, Еврозоната, ясни политики за пазара на труда, образование и модернизация и развитие на страната по отношение на отбрана, съдебна реформа и борбата с корупцията", заяви пред журналисти Деница Сачева. ''Безспорен приоритет и на двете партии е членството в еврозоната. Ще работим затова България да има устойчиви публични финанси. Добре е да има чуждестранни инвестиции, да има законодателни промени, които да премахнат пречките пред чуждестранните инвеститори'', допълни Теменужка Петкова.

Рая Назарян пък добави, че ГЕРБ и ДПС имат еднакво виждане за антикорупционната реформа. ''Първата задача е да се внесат правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество'', обясни тя.

По отношение на фигурата на бъдещия премиер, Деница Сачева заяви, че не са били обсъждани имена нито за структура, нито за състава на министерски съвет. ''Разговорът за мнозинство минава през политики. Ще отговорим, когато видим кой ще се отзове утре'', каза тя.

Относно това кой ще оглави Народното събрание, Сачева заяви, че и председателят на парламента, и премиерът ще са на ГЕРБ. 

Опозиция

В 15:00 часа се очакваше среща с ПП-ДБ, но в разпратена до медиите позиция дясното обединение заявиха, че няма да участват. В писмото те заявяват, че в парламента ще бъдат "силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България"."В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че вашият подход (на ГЕРБ-СДС, бел. ред.) няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната", заявяват от формацията. 

Партия ДСБ, която е част от ''Демократична България'' също заяви в разпратено до медиите писмо, че ''ще бъде решителна опозиция срещу всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държава''. 

От позицията става ясно, че ръководството на ДСБ е гласувало доверие на Атанас Атанасов, който оглавява партията, да продължи участието на партията в ПП-ДБ. На 6 юли пък ще бъде свикан Изпълнителен съвет, по време на който ще бъде определена дата на Национално събрание, за да се гласува поисканият от Атанасов вот на доверие.

Разговорите трябваше да приключат в 17:00 часа с "Възраждане". Националистите обаче също отказаха да се явят. В позицията си хората на Костадин Костадинов за пореден път казват, че ще подкрепят единствено кабинет, избран с техния мандат. В случай, че те получат третия мандат, тогава ще говорят с всички парламентарни групи, но без ДПС, ''тъй като ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция''. 

Във вторник графикът предвижда срещи в 11:00 часа с БСП, в 13:00 часа с ИТН и в 15:00 часа с "Величие".

Отказ за участие обаче дойде от БСП. За БНР соцдепутатът Борислав Гуцанов заяви, че ''БСП има категорично решение за неподкрепа на правителство на ГЕРБ. Това е наше конгресно решение, което потвърдихме и на съботния ни пленум''.

Той посочи, че социалистите са получили покана от ГЕРБ за разговори, като уточни, че ако тя ще е за съставяне на правителство, БСП няма как да се отзове. ''Ако разговорът ще е за работата на Народното събрание, е нормално да имаме такъв диалог'', добави Гуцанов.
Според социалиста не върви БСП, като пета политическа сила, да издига кандидат за председател на Народното събрание, но предстои да се вземе нарочно решение за това в утрешния ден.

Настроения

От ГЕРБ-СДС, която е първа политическа сила, предлагат да бъде сформиран експертен кабинет с техния мандат, като условието е те да определят премиер, външен и военен министър. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да бъде кандидат за министър-председател, но има има идея кого да предложи. Той беше категоричен, че няма да влиза в коалиция с ДПС, но резултатите на Движението давали право на неговия лидер Делян Пеевски да говори, че има претенции за изпълнителната власт.

Самият Пеевски заяви в своя позиция, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата. Той дори призова Борисов и ГЕРБ-СДС са стартират разговори за бъдещето на България с всички евроатлантически лидери у нас.

Още след изборите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отказа да влезе в евентуално правителство с мандата на ГЕРБ-СДС и допълни, че от ПП ще бъдат ясна опозиция. От "Да, България", която е част от коалицията ПП-ДБ също потвърдиха, че няма да участват в съставянето на подобно експертно правителство.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди становището си, че партията ще подкрепи единствено кабинет на "Възраждане". Той очерта два сценария - създаване на правителство, което "ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември".

Националният съвет на БСП в неделя потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Това обяви временният председател на партията Атанас Зафиров.

От "Има такъв народ" за момента не коментират дали ще приемат поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет. От най-малката парламентарна сила - партия "Величие", обявиха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни екипи.

Последвайте ни и в google news бутон