Медия без
политическа реклама

Полицейското насилие под колоните на МС е ненаказано вече над 2 години

Прокуратурата все още разследва случая, но не казва защо се бави

05 Дек. 2022Обновена
стопкадър от камерите на МС

Разследването за полицейското насилие по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г. все още не е приключило. Това отговориха от Софийската районна прокуратура на въпроса на "Сега" за хода на делото. В писмения отговор няма информация какво пречи на държавното обвинение да приключи разследването и да изправи пред съда полицаите, които смята за виновни, или пък да прекрати разследването, ако приеме, че престъпления няма.

Прокуратурата образува разследването през август 2020 г., но обвини четирима полицаи по спешност едва през август 2021 г., когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на униформените към задържаните по време на протеста, видяха бял свят чрез специалната парламентарна комисия, разследваща насилието. През март т.г. към наказателна отговорност е привлечен и пети полицай.

След това обаче разследването срещу четиримата първоначално обвинени беше частично прекратено от прокуратурата. Производството продължи срещу петия полицай, който е обвинен, че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда на протестиращ младеж.

Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки студента Евгени Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента - сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж. Адвокатът на Марчев Полина Велчева обаче обясни тогава, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото. От постановлението на прокурора, с което "Сега" се запозна през април, се вижда, че той тепърва ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинения за побоя зад колоните на МС.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само "униформен служител", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори индиции кои биха могли да са те, пише прокурор Иван Иванов в постановлението си.

То бе обжалвано от защитата на Марчев пред Софийския районен съд, който вече девети месец не се е произнесъл дали прекратяването е било законно.

Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, които ясно показват брутални кадри от полицейско насилие над протестиращи. Те обаче не са впечатлили разследващите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

полицейско насилие

Още по темата